Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Milyen mozgásigényű kutya illik hozzánk?

2019. október 03.

Leendő háziállatunk kiválasztásakor ne a cukiság-faktor legyen az elsődleges szempont, hanem az, hogy képesek vagyunk-e a négylábú minden igényét kielégíteni. Az anyagiak mellett kalkulálnunk kell azzal is, hogy van-e elegendő időnk egy kutyára, és bizony az is számít, hogy mennyire aktív az életvitelünk.

Ha rendszeresen mozgunk, sportolunk, akkor egy örökmozgó eb lesz a megfelelő társ számunkra, ha pedig inkább a TV előtt ülünk esténként, akkor a lustább kutyusok között fogjuk megtalálni a leginkább hozzánk illő szőrös pajtást.

Az, hogy egy kutyának napi szinten pontosan mennyi mozgásra van szüksége, több mindentől is függ. A kölyökkutyáknak például inkább többször kevesebb mozgás az ideális, a 3 hónaposoknak mondjuk 2×15, a 4 hónaposoknak 2×20 percre, és ez az idő a hónapok számával emelkedhet. A mozgásidőt mindig érdemes a kinti pisi-szünettel egybekötni. Ilyenkor sétálhat, úszhat kedvencünk vagy játszhatunk valamilyen labdás játékot is.

A felnőtt ebek már nem igényelnek annyi figyelmet, mint a kicsik, de általában napi 30-120 perc aktív időtöltés az elegendő számukra. Velük már kirándulhatunk, túrázhatunk, versenyeztethetjük őket, és persze nagyokat játszhatunk közösen, hogy aztán a végén kellemesen kifáradva pihenhessünk meg a kanapén.

Idősebb korukra már a kutyusok sem képesek tartani a korábbi tempót. Bár a napi szintű séta ugyanúgy fontos, de ezeknek az évek előrehaladtával rövidebbnek és lassabbnak kell lenniük. Az úszás az ő esetükben is remek mozgásforma, hiszen általa úgy tudnak aktívak maradni, hogy közben nem terhelik az ízületeiket. Egy kerti vagy beltéri medence és egy tó is megfelelő lehet a célra, a lényeg, hogy legyen bundás barátunkon a biztonság kedvéért mellény is, ami folyamatosan fenntartja a vízen.

A mozgásigényt a koron kívül természetesen befolyásolja a fajta is, de ne feledkezzünk meg arról, hogy minden kutya más, és az időjárás, valamint az egészségügyi állapot is módosító tényező lehet.

A kutyák mérete és aktivitása nincsenek összefüggésben, a kistestűek között is vannak nagyon aktívak és kevésbé energikus fajták, ugyanez igaz a nagyobb termetűekre is. Az adott fajtán belül is jelentős különbségek lehetne az egyedek között. És bár azt gondolnánk, hogy az óriás fajták, mint a  masztiffok és az újfundlandi nagy mérettel és nagy erővel bírnak, ezért nagyon aktívak is, de az az igazság, hogy valójában a nyugodtabb, kisebb mozgásigényű fajták közé tartoznak.

Egyesrövid orrúfajták, mint a bulldogok, a shi-tzuk, és a mopszok légzési nehézségekkel küzdhetnek a szűkebb légutak miatt, így ők nem olyan energikusak. Ha viszont imádunk futni, kerékpározni és sok szabadidővel rendelkezünk, akkor az olyan energiabombák közül érdemes kedvencet választanunk magunk mellé, mint a terrierek, retrieverek, kopók vagy pásztorkutyák. Nekik legalább napi 60-90 perc testmozgásra van szükség egészségük megőrzéséhez.

További tartalmak

Hogyan segítsük kutyánkat kutyatámadás után

Hogyan segítsük kutyánkat kutyatámadás után

Kutyák és a szeparációs szorongás

Kutyák és a szeparációs szorongás

3+1 tipp a kutyaház téliesítéséhez 

3+1 tipp a kutyaház téliesítéséhez 

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj a Fressnapf Klubba, egy kattintás:

A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható

Regisztrálok