Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Milyen növényeket tegyünk az akváriumba?

2019. július 13.

Milyen növényeket tegyünk az akváriumba?

Kezdő akvaristaként az első felmerülő kérdéseink között szerepelhet a növényválasztás, ami nem csoda, hiszen nem csak az esztétikai szempontokra kell odafigyelnünk. Az akváriumban lévő növények természetes módon szűrik a vizet, továbbá táplálékul és rejtekhelyül is szolgálhatnak. Nem mindegy, hogy édes- vagy sósvizű akváriumot tervezünk berendezni, és az sem, hogy milyen halakat szeretnénk tartani.

Magyarországon az édesvízi akváriumok az elterjedtebbek, így természetesen azon a téren rendelkeznek nagyobb kínálattal a kereskedések. Azt is fontos megjegyezni, hogy nem mindegyik növény viseli egyformán jól az esetleges kémiai változásokat, és az sem mindegy, hogy honnan szerezzük be a zöldeket. Ám van néhány faj, amelyeknek az akváriumba való betelepítését érdemes lehet fontolóra vennünk.

  1. Jávai moha

A jávai moha az édesvízi akváriumok egyik elterjedt növénye, de a garnélarákok is nagyon kedvelik, hiszen tökéletes búvóhelyként tud funkcionálni. Sziklás és fás berendezés mellett is remekül mutat. Ha egy sziklára helyezzük a növényt, akkor az a víz felszíne fele fog nőni és lebegni, szóval érdemesebb inkább lentre, stabil környezetbe ültetni. A jávai moha a mérsékelt fényerősséget szereti, és a 21-24 °C-os vízben növekedik a legszebben.

  1. Lándzsás vízipáfrány

A jávai mohához hasonlóan a lándzsás páfrány is egy jó választás az édesvízi akváriumunkba, és a garnélák is imádják. Szintén a gyenge fényerősséget kedveli, viszont a 24-28 °C számára az ideális. Akár természetes rejtekhelyet szeretnénk biztosítani halainknak, akár egy szép, gyorsan növekedő háttérdíszt szeretnénk, jó választásnak bizonyul. További előnye, hogy nem igényel semmilyen növényspecifikus szubsztrátot vagy egyéb tápoldatos kiegészítést.

  1. Vízilándzsa

A vízilándzsáknak több fajtája is van. Tartásuk nagyon egyszerű, általában sziklákon zöldellnek. A jávai mohával ellentétben lassan nőnek, ezért mindenképp olyan méretű növényeket kell választanunk, amelyek teljesen megfelelőek az akváriumunkba. Ahhoz, hogy a leveleik ne algásodjanak, árnyékos részre célszerű ültetni őket. Kevés tápanyagra van csak szükségük, ezért semmilyen egyéb kiegészítőt nem kell a vízhez adagolnunk. A 22-26 °C számukra a legkedvezőbb.

  1. Vízikehely

A vízikehely hosszúkás, de nem túl magas leveleivel mutatós előtéri növény lehet az akváriumunkban. A hirtelen változásokat nem viseli annyira jól, de nem kell aggódnunk, kis idő elteltével képes regenerálódni. Fényigénye az átlagosnál kicsivel magasabb, és a 23-38 °C-os hőmérsékletet kedveli.

  1. Érdes tócsagaz

Az érdes tócsagaz az egyik legkönnyebben nevelhető akváriumi növény. Rendkívül sokoldalú és képes alkalmazkodni a nagyobb hőmérsékletváltozásokhoz is, ezért akár kinti tóba is telepíthető. Fény- és tápanyagigénye minimális. Akár a 60 cm-es hosszt is elérheti, így háttérnövényként a legpraktikusabb, hiszen az akvárium teljes magasságáig képes megnőni. Szaporítása nagyon egyszerű, csak vágjuk el a szárakat és hagyjuk őket lebegni.