Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Milyen rákot tarthatunk otthon?

2022. március 01.

Milyen rákot tarthatunk otthon?

Az akvaristák általában például halakra, garnélákra és csigákra gondolnak, mikor vízi élővilágukat tervezik, pedig akár különböző rákokat is választhatnának. A rákok elbűvölő kedvencek lehetnek. Amellett, hogy kifejezetten érdekes a megjelenésük, ezerféle személyiséggel rendelkezhetnek, egyszerűen öröm őket nézni. Jelenlétük egyedi hangulatot kölcsönöz az akváriumba. Ismertetőnk segíthet a megfelelő rák kiválasztásában.

  1. Integetőrák

Az integetőrákok imádnivaló rákfélék. A hímek egyik ollója általában túlméretezett, melyet a potenciális ragadozók megfélemlítésére használnak, illetve időnként párzási célból is tarthatnak bemutatót vele.

Ezeknek a csodálatos rákoknak a kinézete fajtól függően változik. A gyűjtőnév valójában több mint 100 különböző fajt foglal magába. Egyesek élénk színűek, míg másokat fakóbb színek jellemeznek. Méretük és alakjuk viszont általában nagyjából azonos.

A rákok a közhiedelemmel ellentétben nem teljesen vízi élőlények. Viszonylag egyenletesen osztják be a víz alatt és a szárazföldön töltött idejüket. Érdekesség, hogy kopoltyújuk mellett primitív tüdejük is van, ezek támogatják különleges életmódjukat.

Ahhoz, hogy életben maradjanak sós, enyhén lúgos (8.0-8.4 pH) vizet kell biztosítanunk a számukra. Az ideális hőmérséklet pedig körülbelül 24-30 °C.

  1. Thai ördögrák

A thai ördögrákok különösen kedvelt lakói az  ilyen jellegű terráriumoknak. Más rákokhoz hasonlóan nekik is szükségük van vízre és szárazföldre egyaránt. Mivel édesvízi rákok, így viszonylag egyszerű a tartásuk.

Sokféle színben pompázhatnak, a leggyakoribb azonban a lila. Egyes részeik a fejükön, valamint az ollóik sokszor élénkvörös színűek. A fejük tetején hosszú, antennaszerű szemek találhatóak. Kissé félelmetes megjelenésük és nevük ellenére meglehetősen békés élőlények. Agressziót kisebb halakkal szemben mutathatnak, valamint néha olyankor, ha fenyegetve érzik magukat.

Mindenevők, de főként akváriumi algákkal és növényi törmelékekkel táplálkoznak. A fehérje alapú rágcsálnivalókat, az apró garnélákat, valamint az akvárium aljára lesüllyedt, maradék pelletet is elfogyasztják. Szeretnek elrejtőzni a puha homokban.

  1. Vámpírrák

A vámpírrák talán az egyik leglenyűgözőbb édesvízi rák, amit beszerezhetünk, biztosan otthonunk sztárja lesz. A vámpírrákok kis méretük ellenére hihetetlenül szépek, mélylila színűek. Sokuk hátán rózsaszín vagy fehér foltok láthatóak. Fejük tetején lévő élénksárga szemeik teszik teljessé mókás megjelenésüket.

Buja, növényekkel borított környezetre van szükségük, víz és szárazföld hozzáférésével. Elég szívósak, számos körülményhez képesek alkalmazkodni, de a 21 és 28 °C körüli hőmérséklettel tudunk a leginkább kedvezni számukra. A magas páratartalom viszont elengedhetetlen.

Nevük arra utal, hogy éjszakai életmódot folytatnak, a nappali órákat általában rejtőzködve töltik. Agressziójuk miatt csak saját fajukkal javasolt őket együtt tartani.