Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Milyen rákot tegyünk az akváriumba?

2018. október 16.

Milyen rákot tegyünk az akváriumba?

Hazánkban a legegyszerűbb az édesvízi akváriumok fenntartása. A jó hír, hogy ezekbe is választhatunk rákokat, ha szeretnénk izgalmasabbá tenni a vízi élővilágunkat. Több mint 2000 édesvízi rák faj él a Földön, melyek többsége mindenevő, így az etetés biztosan nem jelent majd különösebb problémát. Na, de milyen rákok közül érdemes válogatni?

  1. Thai mikro rák (Limnopilos naiyanetri)

A Thai mikro rákok a legkisebbek az édesvízi rákok között, mindössze körülbelül 1 cm nagyságúak. Eredetileg Thaiföld édesvízi folyóiban élnek. Mivel nagyon félénkek, ezért olyan akváriumban tarthatók, amelyben sok rejtekhelyet tudunk biztosítani a számukra. Tehát tartásukhoz mindenképp szükségünk lesz egy kb. 19 literes akváriumra, szűrőre, és vízinövényekre, amelyek hozzájárulnak a rejtőzködéshez és a biztonságérzethez. Ahogy a legtöbb faj, ők is mindenevők, szóval bátran próbálkozhatunk apró, fagyasztott ennivalóval, de mikroorganizmusokat is fogyasztanak, valamint a vízben úszó egyéb élelmiszerrészecskéket is megeszik. Mivel nagyon törékeny élőlények, ezért csak kisméretű halakkal és garnélákkal tarthatóak együtt. Az ingadozó vízértéket nem viselik jól, és a pusztulásukat okozhatja. Még nem túl elterjedt vízi kedvencek, ezért jelenleg nem könnyű a beszerzésük.

  1. Párduc rák (Parathelphusa pantherina)

A párduc rákok az indiai Szulavéziből származnak. Tartásuk egy picit bonyolult, de ha egy kis kihívásra vágyunk, és már van némi tapasztalatunk az akvarisztikában, bátran válasszuk őket. Mivel méretük akár a 8 centimétert is elérheti, ezért viszonylag nagy akváriumban kell őket tartanunk, főleg, ha több példányt is szeretnénk otthonra. Az elegendő tér azért is nagyon fontos, mert eléggé agresszív fajok más állatkákkal és saját fajukkal szemben is. Egy párt vagy egy háremet lehet jól együtt tartani, több hím viszont nehezen tűri még egymást. Az akváriumban szükségük lesz egy nagyobb sziklára, amelyen keresztül ki tudnak jutni a vízből, ugyanakkor a rejtekhelyek a párduc rákok esetében is elengedhetetlenek.

  1. Pompom rák (Ptychognathus barbatus)

A pompom rákok az elnevezésüket ollóik furcsa, pompomszerű kinézetéről kapták. Hazánkban bokszoló ráknak is hívják őket. Az ollóikon lévő mérgező csápokat az ellenség távoltartására és élelemszerzésre használják. Méretük kicsit nagyobb a Thai mikro rákokénál. Nagyon békés élőlények, a tartásuk valószínűleg egy kezdő számra sem okoz problémát. Egy kisebb akvárium is elegendő nekik. Nem túl gyakoriak a kereskedésekben, de érdemes megpróbálni beszerezni őket.

  1. Vámpírrák (Geosesarma sp.)

A vámpírrákok nem azért kapták a nevüket, mert vérszívóak, hanem mert szemük sárga színű, vagyis olyan, mintha izzana. Lila színben rendkívül jól mutatnak az akváriumokban. Magas pH értékű vízre és mohás-növényes szárazföldre egyaránt szükségük van. Egy legalább 50x50cm-es-es akváriumban egyharmad víz és kétharmad föld az ideális. Mindenevőek, így a zöldségek, a rovarok és az egyéb fagyasztott finomságok egyaránt megfelelőek a számukra.

Bár ezekhez az édesvízi rákokhoz nem egyszerű hozzájutni, különleges megjelenésük miatt érdemes kutakodni utánuk. Fontos, hogy mindig ügyeljünk arra, mekkora területre van szüksége az adott ráknak, és milyen más élőlényekkel tarthatók együtt. Mielőtt vásárolnánk, mindenképp kérjük ki az akvarisztikában jártás szakember véleményét.

 

Forrás: theaquariumguide.com, aquariadise.com