Iratkozz fel és nyerj!

Iratkozz fel a Fressnapf Klub hírlevélre, és értesülj első kézből aktuális akcióinkról. Új klubtagjaink között ráadásul minden hónapban5 X 10 000 Ft értékű kedvezményre jogosító webshop kupont sorsolunk ki!

Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Milyen teknősöket tarthatunk otthon?

2022. szeptember 08.

A teknősök különleges megjelenésüknek köszönhetően vonzó választási lehetőséget kínálnak azok számára, akik egy nem épp hétköznapi háziállatot szeretnének beszerezni. Azt viszont érdemes tudni róluk, hogy nem túl interaktív vagy bújós lények, különféle betegségeket hordozhatnak, és akár túl is élhetnek minket, tehát kifejezetten hosszútávú – az is lehet, hogy örök – elköteleződéssel kell kalkulálnunk, ha páncélost tervezünk tartani.

Sok teknősfaj létezik és egyesek jobb házikedvencnek bizonyulnak másoknál. Vannak olyan fajták, amelyek nagyon nagyra nőnek, továbbá vannak társaságkedvelőbbek és olyanok is, amelyek kevésbé agresszívak, mint a többiek. Minden típusnak más-más igénye van a hely, a világítás és az étrend tekintetében egyaránt.

Hogy pontosan milyen teknősöket tarthatunk otthon, az attól is függ, hogy melyik országban élünk. Például a korábban rendkívül népszerű vörösfülű ékszerteknős tartása hazánkban ma már nem engedélyezett.

Milyen teknősöket tarthatunk?

A legjobb, ha megbízható, leinformálható tenyésztőtől vagy kisállat kereskedésből vásárolunk hüllőt, így szinte teljesen biztos, hogy nem egy tiltott példányba futunk bele. A két legnépszerűbb otthon is tartható teknősfajta hazánkban a (vízi) sárgafülű ékszerteknős és a (szárazföldi) görögteknős. Ha páncélos társra vágyunk, akkor érdemes őket közelebbről is megismernünk.

Sárgafülű ékszerteknős

Az ékszerteknősök azért is tartoznak az egyik legismertebb és legkedveltebb vízi teknősök közé, mert viszonylag szívósak, aminek persze feltétele a megfelelő étrend és tartási körülmény, beleértve a világítást is. Nem elhanyagolható szempont továbbá az sem, hogy a beszerzésük is könnyű, a legtöbb kisállat kereskedésben megtalálhatóak.

Egyes tekikkel ellentétben a sárgafülűek napközben a legaktívabbak, ami sok gazdi számára egy pozitív előny, hiszen a legtöbben nappal szeretnek a háziállatukkal foglalkozni.

Viszonylag nagyra nőnek, a felnőtt hímek körülbelül 13-23 cm hosszúak, a nőstények pedig akár 20-33 centiméteresek is lehetnek. Emiatt pedig méretes terráriumra lesz szükségünk, ha ékszerteknőst szeretnénk. Ezek a teknősök akár 40 évig is élhetnek.

A sárgafülű ékszerteknősök mindenevők, de életkortól függően különféle eleségekkel kell kínálnunk őket. A fiatal egyedeknek naponta kétszer kell enniük és leginkább húsféléket, ám, ha eléri a teknős a felnőttkort (2-5 év körül), az étrendnek főként zöldségekből kell állnia. A kereskedésekben kapható teknőstápokat érdemes kiegészítenünk friss finomságokkal.

Görögteknős

A görögteknősök a szárazföldet részesítik előnyben. Általában 13-20 cm nagyságúak, de az egyes alfajhoz tartozó példányok ennél nagyobbak is lehetnek. Ez azt jelenti, hogy szintén viszonylag nagy hellyel kell rendelkeznünk, ha szeretnénk hazavinni egy teknőst. Emellett azt is érdemes figyelembe vennünk, hogy a görögteknősök élettartama akár 50 év is lehet.

A görögtekik nagyrészt növényevők, és akkor fejlődnek a legjobban, ha meleg és száraz körülmények között tudnak élni. Azonban, mint minden teknősnek, nekik is biztosítanunk kell vizet és egy olyan búvóhelyet, ahol viszonylag magas a páratartalom. Az UVB-sugarakat kibocsájtó világítóberendezések szintén elengedhetetlenek.

Barátságos személyiségük kellemes társakká teszi őket, de a kézbevételt, ahogy a legtöbb teknős, ők sem kedvelik.

További tartalmak

3+1 tipp kezdő hüllőtartóknak

3+1 tipp kezdő hüllőtartóknak

7+1 érdekes tény a hüllőkről

7+1 érdekes tény a hüllőkről

5 tipp ahhoz, hogy terráriumod szökésbiztos legyen!

5 tipp ahhoz, hogy terráriumod szökésbiztos legyen!

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj a Fressnapf Klubba, egy kattintás:

A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható

Regisztrálok