Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Milyen veszélyek leselkednek szobanyuszinkra?

2018. szeptember 18.

Milyen veszélyek leselkednek szobanyuszinkra?

A törpenyulak nagyon aranyos szőrgombócok, akiket kint és bent egyaránt lehet tartani, attól függően, hogy kiskoruktól mihez lettek szoktatva. Azt gondolhatnánk, hogy a lakásban azonnal biztonságban tudhatjuk kedvencünket, de ez nem feltétlen van így. Mielőtt befogadnánk otthonunkba egy tapsifülest, mindenképp nyuszibiztossá kell tennünk, hiszen bent is leselkedhetnek rá kisebb-nagyobb veszélyek, amikkel tisztában kell lennünk.

Kábelek

A nyulak szeretnek mindent megrágcsálni, és ez alól az elektromos kábelek sem kivételek. Amellett, hogy bosszúságot okozhat számunkra az, ha új telefon- vagy egyéb kábel megvásárlásával kell foglalkoznunk, a nyuszink testi épségére is veszélyt jelent az áramütés. Próbáljuk a kábeleket úgy elvezetni, hogy háziállatunk ne férhessen hozzá. Használhatunk például esztétikus takaróléceket is.

Bútorok és egyéb kiegészítők

Győződjünk meg arról, hogy a bútoraink és egyéb tárgyaink, amelyek nyuszink magasságában vannak, nincsenek-e valamilyen mérgező anyaggal, festékkel lekezelve, mert bármikor előfordulhat, hogy kisállatunk megrágcsálja, vagy megnyalogatja őket.

Növények

A szobanövények is mérgezően hathatnak a törpenyuszikra, azért mindenképp olyan helyen kell tartanunk virágainkat, ahol biztosan nem éri el őket kíváncsi kedvencünk. Arra is figyeljünk, hogy a lehulló szirmokat és leveleket azonnal távolítsuk el a padlóról, nehogy megkóstolhassa őket a tapsifüles.

Vegyszerek

A nyuszik légzőrendszere kifejezetten érzékeny, ezért nem csak a tisztítószereinket kell elérhetetlen, zárt helyre tennünk, hanem a különböző permetektől, légfrissítőktől is távol kell tartanunk kisemlősünket. Ha mégis szeretnénk például illatosabbá tenni otthonunkat, akkor arra az időre érdemes kiraknunk a nyulunkat a friss levegőre – természetesen ekkor is maximálisan ügyelve a biztonságára.

Élelmiszerek

Soha ne adjunk a törpenyuszinak emberi ennivalót, és arra is figyeljünk, hogy a véletlenül lepottyanó falatokat se szerezhesse meg. Ha bármilyen ételmaradékot vagy veszélyes anyagot a benti szemetesünkben tárolunk, akkor azt is zárt, hozzáférhetetlen helyre tegyük. Például be a szekrénybe, aminek soha ne hagyjuk nyitva az ajtaját.

Betegségek

Sajnos a házban sincs teljes biztonságban nyuszink akkor sem, ha betegségekről van szó, ezért nagyon fontos, hogy a lakásban tartott törpenyúl is be legyen oltva myxomatosis és az RHD 1-es és 2-es típusa ellen is. Ha bármilyen rendellenességet észlelünk, azonnal forduljunk állatorvoshoz, és ne feledkezzünk meg arról, hogy évente legalább egyszer megtörténjen egy átfogó vizsgálat. Minél hamarabb sikerül felfedezni egy betegséget, annál nagyobb az esély, hogy sikeres lesz a kezelés.

 

Forrás: saveafluff.co.uk