Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Minden, amit a sünikről tudni akartál

2019. augusztus 04.

Minden, amit a sünikről tudni akartál

Az afrikai fehérhasú törpesünök egyre népszerűbbek a hobbiállattartók körében. Nem is csoda, hiszen ezek a kis tüskéshátúak hosszú időn keresztül szuper társak tudnak lenni, ha megfelelően gondozzuk őket. Ám, a sünik nem valók mindenkinek. Mielőtt befogadnánk egy ilyen kisállatot, érdemes alaposabban megismerkednünk velük, és a begyűjtött infók alapján ajánlott mérlegelnünk.

  1. A sünök tüskések

A sünik hátát hegyes tüskék borítják, amelyek megvédik őket a ragadozóktól. Ezeket persze szerencsére nem tudják kilőni, ám, ha a ragadozók a sünihez közelítenek, akkor megrázkódnak és ugranak, így a tüskék beleszúródnak a támadó ajkába és bőrébe, ami bizony nagyon kellemetlen tud lenni. Ezért az ideges és feszült sünit nehéz lehet kézben tartanunk, és javasolt egy törölköző segítségével fognunk, amíg meg nem nyugszik.

  1. „Nem vagyok itt”

A süniknek sajátos védekezési mechanizmusuk van. Veszély esetén összegömbölyödnek, így csak a tüskés hátuk látszik ki, az arcuk és a lábaik nem. A sünök hátizma nagyon erős, így szinte lehetetlen szétnyitni őket, amikor összehúzzák magukat. A kedvencként tartott sünökkel nagyon óvatosan és gyengéden kell bánnunk ahhoz, hogy nyugodtak maradjanak a társaságunkban. Ellenkező esetben csak egy aranyos kis tüskés labdát bámulhatunk majd az ölünkben hosszú időn keresztül.

  1. „Nyállabda”

Amikor a sündisznók olyan dologgal találkoznak, aminek új illata van, akkor gyakran megnyalják, megharapják az adott tárgyat, és így kialakul egy nyállabda a szájukban, amely tartalmazza az új szagot. Ezután a fejüket hátrahajtják és a tüskéik fölött kezdik el nyalogatni a fehéren habzó nyáladagot, ez pedig álcázásul is szolgálhat a ragadozókkal szemben. Az is teljesen normális, ha a sünink a saját illatmintájával teszi ugyanezt.

  1. A sünök nem mini sülök

Érdekesség, hogy, amíg a sülök rágcsálók, addig a sünök nem. A sünök főként rovarokkal táplálkoznak, de a vadonban fogyasztanak még csigákat, kétéltűeket, gyíkokat, madártojásokat, halakat, gombákat, gyökereket és bogyókat is. A kedvtelésből tartott süniknek vásároljunk szuperprémium macskaeledelt és ne feledkezzünk meg az élő eleségről sem. Kínáljuk őket például tücskökkel, lisztkukacokkal, viaszférgekkel. Kis mennyiségben pedig zöldség, gyümölcs is hús is bekerülhet az étrendbe.

  1. Éjszakai életmód

A szabadon élő sündisznók éjszaka aktívak, hiszen ilyenkor tudnak a leginkább élelemhez jutni. Ennek megfelelően valószínűleg kedvencünk is átalussza majd a nap jelentős részét, és csak éjjel kezd el szaladgálni. Ezért, ha szeretünk korán lefeküdni, akkor valószínűleg nem egy süni lesz a legjobb választás számunkra.

  1. Elhízás

Bizony a mozgásszegény életmód és a túletetés sünik esetében is elhízáshoz vezet. A túlsúlyos sündisznók sokszor menni sem tudnak, ezért nagyon fontos, hogy elkerüljük ezt az állapotot. Ügyeljünk arra, hogy megfelelő mennyiségű és összetevőjű ennivalóval kínáljuk tüskéshátúnkat, valamint legyen elég helye mozogni. Érdemes beszereznünk például egy nagyobb mókuskereket is. Vannak kifejezetten sünöknek gyártott mókuskerekek is.

  1. Hangoskodás

Sokan azt hiszik, hogy a sündisznók csendes kisállatok, de valójában ez nem így van. Zörögnek, cuppognak, horkolnak, sípolnak, attól függően, hogy milyen a hangulatuk – boldogok vagy idegesek, esetleg fájdalmat éreznek, stb.

  1. Betegségek

Végezetül pedig meg kell említenünk az egészségügyi problémákat is. Sajnos a sünök is hordozhatnak olyan kórokozókat, amelyek az embereket is megbetegítik, tehát zoonózisok. Ilyen lehet például a bélsárral ürülő salmonella baktérium. Sőt olyan gombákat is terjeszthetnek, amelyek emberek esetében is tüneteket okoznak. Ezért, mint minden háziállat esetében, úgy a süniknél is elengedhetetlen, hogy miután érintkeztünk velük vagy kitakarítottuk a ketrecüket, alaposan mossunk kezet.