Minden, amit a tengerimalacokról tudni érdemes

2021. május 03.

Minden, amit a tengerimalacokról tudni érdemes

A tengerimalacok hazánkban is kedvelt háziállatok. Különösen a családok körében népszerűek elbűvölő temperamentumuknak köszönhetően. Szociálisak, követik a napi rutint, és jellemzően még akkor sem harapnak, ha nagyon stresszesek. A két legfontosabb dolog, amire biztosan szükségünk lesz a tartásukhoz: nagy ketrec és C-vitamin.

Általános tudnivalók

A tengerimalacok általában 6-8 évig élnek, és körülbelül 1-1,5 kg súlyúak. Különböző színekben kaphatóak, például feketében, fehérben, barnában és ezek keverékében is. Rendkívül jól kijönnek a gyerekkel és a felnőttekkel egyaránt. 

Fajták

Tucatnyi fajta tengerimalac létezik, de leginkább kettőt szoktunk megkülönböztetni, méghozzá elég egyszerűen: a szőröst és a kopaszt. Az előbbiből pedig találkozhatunk rövid és hosszú szőrű példányokkal is a kereskedésekben vagy a tenyésztőknél.

Ketrecek

A malackáknak valójában sokkal több helyre van szükségük a futkározáshoz, mint amennyit a gazdik biztosítani szoktak számukra. Mindenképp nagyméretű ketrecet vásároljunk, vagy remek választás lehet egy kint és bent egyaránt használható kifutó/karám is. Ám, ne feledkezzünk meg arról, hogy még megfelelő nagyságú ketrec esetén is jó, ha biztonságosan tud szaladgálni a háziállat szabadon, a szobában is.

Alom

Mivel a tengerimalacok a ketrec bármely területén elvégezhetik a dolgukat, ezért olyan nedvszívó almot kell beszereznünk, amely nem árt a kisemlősünknek. A faforgács nagyon népszerű a gazdik körében, de az évek során több olyan megállapítás is született, mely szerint árthat a rágcsálóknak, és ez különösen igaz a cédrusfára. Egyre népszerűbb megoldás a mosható gyapjútakaró leterítése, de dönthetünk a papíralapú alom mellett is.

Táplálás

A malacok étrendjében fontos a megfelelő mennyiségű C-vitamin. Mivel, az emberekhez hasonlóan, a szervezetük nem tudja magától előállítani, ezért az ennivalóval együtt kell bejuttatnunk. A friss, pormentes széna mellett mindig kapjon kedvencünk magas C-vitamin tartalmú pelletált eleséget is. Mellőzzük a cukros, magokat tartalmazó csemegéket, mert azok emésztési problémákat okozhatnak. 

Ápolás

A fogak folyamatosan nőnek, ezért időnként érdemes ellenőriznünk az állapotukat. Ha megfelelő mennyiségű szénát kap szőrgombócunk, esetleg néhány rágójáték is a rendelkezésére áll, akkor valószínűleg nem lesz vele gondunk. Amennyiben valamilyen elváltozást észlelünk, mindenképp forduljunk állatorvoshoz. Hosszabb szőrű tengerimalac esetében egy kefe jól jöhet a szőrápoláshoz. Ha pedig kedvencünk annyira összepiszkolta magát, hogy fürdetést igényel, akkor azt kizárólag kifejezetten rágcsálók számára készült samponnal tegyük.