Minden, amit most szőrős és tollas barátjáról tudnia kell

2020. március 25.

Minden, amit most szőrős és tollas barátjáról tudnia kell

A koronavírus és a kisállatok

Nem kell aggódnia kedvencéért! A W.H.O. (Egészségügyi Világszervezet) jelentése szerint a háziállatok nem hordozói a koronavírusnak (COVID-19). A korábban elővigyázatossági okokból karanténba zárt kutyák, már szabadon mozoghatnak.

A koronavírusokat már évek óta azonosították háziállatokon, azonban fontos megkülönböztetni ezeket a fajtákat az emberi kórokozóktól. Az állatvilágban a koronavírusok számos különböző törzse létezik, ezek általában nem továbbíthatók egyik fajról a másikra, így az emberre sem.

Biztonsági okokból a háziállatok tartásával kapcsolatos szokásos higiénia szabályokat természetesen továbbra is be kell tartani. A kézhigiéniás intézkedések különösen fontosak akkor, ha immunhiányos vagy beteg ember érintkezik az állattal, illetve kerülni kell a „száj és pofa” megérintését. A háziállatok simogatása után érdemes mindig kezet mosni.

Gyakori kérdések: A koronavírus és a háziállatok

A közelmúltban számos olyan hír látott napvilágot, amelyek szerint egy-egy kutya tesztelése pozitív lett a SARS-COV-2 vírusra, ezért joggal merülhet fel a kérdés: „Veszélyes a vírus a háziállatokra?”. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket és azok válaszait a „koronavírus és háziállatok” témakörben.

Terjedhet a SARS-COV-2 állatról emberre?

Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az állatok megfertőzhetnék gazdájukat. Február végén egy kutya tesztje „gyengén pozitív” lett a vírusra Hong Kongban, de a bizonyítékok arra utalnak, hogy nem az „új koronavírussal” volt fertőzött.

Először is: az állat egy COVID-19 által fertőzött személlyel élt egy háztartásban. A négylábú esete tisztán véletlenszerű is lehet: a vírus behatolhat a kutyák szőrébe anélkül, hogy fertőzést okozna. Elképzelhető, hogy a vírus szoros érintkezés útján került a kutyára, például simogatás/ölelés útján.

Először: a kutya háztartásban élt a COVID-19 által érintett személynél. Az érintett kutya esete tisztán véletlenszerű lehet, azaz: A vírus behatolhat a kutya szőrébe anélkül, hogy fertőzést okozna. Lehet, hogy a vírus szoros érintkezés útján terjedt el, például a tulajdonos átölelve vagy megsimogatta a kutyát, vagy nyál vagy orrváladék útján. A „gyengén pozitív” eredményt környezeti tényezők is okozhatják, például a kutyák az orrukban vagy a szőrükben vírustartalmú váladékkal való érintkezés révén képesek felvenni a vírusokat.

A virológusok szerint nagyon kicsi a valószínűsége, hogy egy vírus ilyen rövid idő alatt képes lenne fertőzni különböző fajok között. Ahhoz, hogy ez megtörténjen a vírusnak képesnek kéne lennie a kutyákban is sokszorozódni a fertőzést követően. Erre jelenleg nincs bizonyíték.

Kizárható, hogy a koronavírus képes állatokról megfertőzni az embereket?

A vírusok bizonyos keretek között képesek megváltoztatni a fertőzés szempontjából fontos felületi szerkezetüket, ezért nem zárható ki teljesen az emberről állatra, vagy fordított irányban létrejövő fertőzés. Jelenleg még nem pontosan világos, hogy a SARS-COV-2 miként került továbbításra. Jelenlegi tudásunk szerint nincs arra bizonyíték, hogy a kutyák vagy a macskák megfertőződhetnének az új koronavírussal.

A legnagyobb, állaton keresztüli fertőzésveszély akkor áll fent, ha két ember ugyanazt az állatot simogatja/ölelgeti, majd ezt követően megérintik saját arcukat/nyálkahártyájukat. Ebben az esetben a kutya szőre/teste úgy viselkedik, mintha ugyanazt a fertőzött tárgyat érintették volna meg (pl. egy ajtókilincset).

Mikorra várható, hogy többet tudunk majd az állatokról és a SARS-COV-2-ről?

Az egyszeri esetek csak fölösleges aggodalmakat keltenek, de egyáltalán nem ritkák. A globális és szenzációhajhász jelentések miatt folyamatos verseny van a legfrissebb információkért. Ennek eredménye, hogy a SARS-COV-2 és a vírus által kiváltott COVID-19 betegségről számos elhamarkodott, vagy megbízhatatlan üzenet kerül a lakosság elé. Sajnos számos esetben ez tapasztalható a tudományos cikkek esetében. Számos szerző röviddel egy-egy cikk közzétételét követően rövidesen vissza is vonta azokat. Az igazi tudományos eredmények még váratnak magukra.

A koronavírusok megjelennek állatokban is?

Igen – már évek óta ismeri a tudomány őket, és eddig nem voltak veszélyesek az emberekre. A koronavírusok családja hatalmas. A koronavírusok gyakoribbak az állatgyógyászatban, mint az emberi orvoslásban. Számos házi- és haszonállat fajt megfertőzhetnek. Ezeket az állati koronavírusokat meg kell különböztetni az emberi kórokozóktól. Az állatvilágban nem csak a „koronavírus” létezik, hanem több különböző törzs. Ezek a törzsek jellemzően egy fajon koncentrálódnak, és faj-közi fertőzés nem áll fent. Jól ismert példa a FIP, amelyet a macskatulajdonosok félnek, és amelyet koronavírusok kiválthatnak. A macskák nem fertőzhetik meg az embereket. A koronavírusoktól szenvedő kutyák – és az ebből következő bélbetegségek – nem jelentenek veszélyt az emberekre.

Mire kell figyelni a háziállatok esetében az „új koronavírus” kapcsán?

A SARS-COV-2 helyzetétől függetlenül a háziállatok kezelésére a szokásos higiéniai szabályokat kell alkalmazni. Különösen akkor, ha immunhiányos vagy beteg emberek kezelik az állatokat, megfelelő kézhigiénés intézkedéseket kell tenni, és kerülni kell a „száj és a pofa” megérintését. Mivel nincs bizonyíték a háziállatok újszerű koronavírusáról, nincsenek új, szigorú higiéniai előírások. A kedvtelésből tartott állatokkal való szoros kapcsolat után mindig érdemes kezet mosni.

Veszélyt jelent az „új koronavírus” kutyám vagy macskám számára?

A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján nem. Nem ismert olyan eset, hogy háziállat megfertőződött volna a SARS-COV-2-vel. Egy hongkongi kutya ugyan felületesen lenyelte a vírust, mikor kapcsolatba kerül beteg gazdájával és jelenleg karanténban van, azonban más koronavírusok okozta betegségek nem veszélyesek emberről állatra és fordítva.