Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Mindent a házi süniről

2018. augusztus 10.

Mindent a házi süniről

Az afrikai fehérhasú törpesünök imádnivaló kis rovarevő emlősök, fogságban általában 4-6 évig élnek. Ők azok a kedvencként tartott sünik, amelyekkel leggyakrabban találkozhatunk Magyarországon. Bár alapvetően félénk állatoknak tartják őket, érdemes tudni róluk, hogy képesek kapcsolatot kialakítani gazdájukkal. Felismerik tulajdonosuk hangját, reagálnak a megjelenésére, interaktívak, valamint egészen kezessé is válhatnak. Azonban tartásuk nem javasolt mindenkinek, ezért mindenképp alaposan meg kell fontolnunk, hogy valóban szeretnénk-e sünit otthonra.

A sünik vad rokonai Afrikából származnak. A kedvencként tartott törpesünök két afrikai sünfaj keresztezéséből jöttek létre és világszerte népszerűvé váltak. Fontos, hogy csak egészséges sünit vásároljunk, megbízható tenyésztőtől. Bár vakcinákra nem lesz szükség, az éves orvosi vizsgálat elengedhetetlen. Mindig figyelnünk kell például arra, hogy sünink karmai nem nőttek-e túl és székletét is mindig érdemes megvizsgálnunk, hogy nincsenek-e benne paraziták, különösen közvetlenül azután, hogy hozzánk került.

A sünik testét tüskék védik a ragadozókkal szemben, ezért nem ajánlottak kicsi gyermekeknek, valamint kifejezetten érzékeny bőrűeknek sem. Egy törölköző segíthet a biztonságos kézbentartásban, de ha nem vagyunk elég gyakorlottak, azért érdemes felkészülnünk a szúrós élményre. Akkor válasszunk sünit háziállatként, ha van időnk minden nap foglalkozni vele, hogy kellően kezessé váljon. Nincs szüksége társra a ketrecen belül, viszont arra igen, hogy naponta ki legyen engedve, hogy mozoghasson, és új ingerek érjék. A sünik, főleg a fiatal példányok félénkek, gyakran összegömbölyödnek, hogy ne legyen elérhető a pofijuk, hasuk és a lábaik. Ahhoz, hogy később ez ne legyen jellemző cselekvés, már pici kortól hozzá kell szoktatni az állatot a jelenlétünkhöz és az érintésünkhöz.

Mivel a sünök éjszakai állatok, így tudomásul kell vennünk, hogy éjjel kisebb-nagyobb zajt csaphat kedvencünk, továbbá az esti órákba kell beiktatnunk a közös időtöltést is.

A süni ketrecének szökés-biztosnak kell lennie, és akkorát kell választanunk, amekkorára például egy tengerimalacnak is szüksége van.  A sünik képesek megtanulni a sarok wc használatát.

AniOne kisemlős wc sarok színes L

Két nehéz, stabil etetőtálra lesz szükség a ketrecbe. Az egyikbe a tápot, a másikból pedig a rovarokat fogjuk kínálni. Egy harmadik edény szolgálhat itatótálként, de egyes sünik ügyesen és szívesen isznak golyós itatóból is.

AniOne kisemlős itató 250ml

A sünik hajlamosak az elhízásra, ezért be kell szereznünk egy mókuskereket is, de semmiképp sem a rácsos típust, mert beakadhat a sün lába.

AniOne mókuskerék fa 30cm

A sima, fából készült termékek között kell keresgélnünk. Továbbá szükség lesz egy faházikóra is, ami rejtekhelyül szolgál majd, valamint néhány játékszert is érdemes a ketrecbe tennünk.

Fontos, hogy a ketrecből az ürüléket és a megmaradt ennivalót naponta távolítsuk el, a teljes almot pedig legalább hetente cseréljük, és ilyenkor alaposan tisztítsuk meg az egész sünlakot. Friss élelmet és ivóvizet minden nap biztosítsunk tüskés barátunk számára.

A szabadon élő sünik főként különböző rovarokkal és lárváikkal, illetve csigákkal, férgekkel, kétéltűekkel, gyíkokkal, madártojásokkal, halakkal, gombákkal, bogyós gyümölcsökkel, stb. táplálkoznak. Házikedvencünknek legjobb, ha szuperprémium kölyök macskaeledelt kínálunk. Ezt egészítsük ki: lisztkukaccal, tücsökkel, földigilisztával, viaszféreggel. Ezek mellett pedig kínálhatjuk sünit kevés gyümölccsel és zöldséggel is. A kiegyensúlyozott étrend érdekében a fő táplálék mindig a táp legyen, minden mást csak kis mennyiségben adjunk a kisállatnak, különben könnyedén túlsúlyossá válhat.

A táplálék összeállításával kapcsolatban bátran kérjük ki állatorvosunk véleményét, hiszen ez függ az állat korától, nagyságától, és egészségügyi állapotától is.

 

Forrás: petmd.com