Mindent feleszik az utcán?

2016. február 26.

Mindent feleszik az utcán?

Kedvenceink számára teljesen természetes viselkedés, hogy a földön talált élelmet magukhoz veszik, hiszen őseik sem csillogó tálakból szolgálták ki magukat a vadonban. Komoly veszélyt jelenthet azonban számukra, ha olyan falatokat talál, amelyek mérgezőek.

Sajnos kutyusunk nem fog különbséget tenni a káros és ártalmatlan élelem között, így általánosítanunk kell és teljesen letiltani a földről evésről. Ez azt jelenti, hogy otthon a konyhában kedvencünk számára ehető maradékokat sem dobhatjuk a földre, hanem azt is a táljából, vagy kézből kell elfogyasztania.

Kölyökkutyánál egyszerűbb esetről beszélhetünk, hiszen, ha a kezdetektől így neveljük, később sem okoz gondot számára a szabály betartása. Ennek ellenére persze egyszer-kétszer ők is megpróbálkoznak vele, de egy erőteljesebb „Fúj!” megteszi a hatását.

Felnőtt kutya átnevelése már több türelmet, gyakorlást és még több következetességet igényel. Először kezdjük otthon a gyakorlást pórázon. Szórjuk pár jutalomfalatot a földre és sétáljunk el mellettük a kutyával. Amikor felenne egyet, szóljunk rá és egy apró póráz rántással figyelmeztessük, hogy haladjon tovább. Pár ismétlés után már át fog sétálni felettük anélkül, hogy megpróbálná megenni valamelyiket, ekkor jutalmazzuk meg kézből. A jutalma sosem lehet az a falat, ami a földön volt, azokat a tréning végén el kell tenni.

Mielőtt megismételnénk a feladatot kültéren, teszteljük le otthon póráz nélkül is. Előfordulhat, hogy póráz nélkül úgy gondolja, a szabályok már nem érvényesek, de ilyenkor csatoljuk vissza a pórázt és emlékeztessük rájuk. Ezzel megtanulja, hogy habár szabadon mozoghat póráz nélkül, de rossz viselkedésért, bármikor visszacsatolhatják rá. Szabad területen ugyanúgy pórázon kezdjük a gyakorlást. A sétaútvonalon több pontra rakjunk ki csapdákat neki és vezessük át rajta. A legjobb, ha távol vannak egymástól a csapdák és mindig váltogatjuk, hogy hova tesszük le őket. Ezzel elkerülhetjük, hogy kedvencünk azt gondolja, csak bizonyos szakaszokra, területekre vonatkozik a szabály. A pórázt kültéren is csak akkor csatoljuk le, ha pórázon zökkenőmentesen megy a feladat.

Nagyon fontos, hogy bizonyos időközönként újra gyakoroljuk a feladatot és rendszeresen állítsunk csapdákat kedvencünknek a séták során, hogy teszteljük a tudását. Számunkra is megnyugtató lesz, ha látjuk, megbízhatunk kutyusunkban.