Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Minimalac a háznál

2018. december 07.

Minimalac a háznál

A minimalacoknak több fajtája is létezik, főleg külföldön népszerű kedvencek, de Magyarországon is egyre kevésbé meglepő a törpemalac a háznál. A malackák okosak, intelligensek és interaktívak, ezért is válnak egyre kedveltebb háziállattá. Mielőtt hazavinnénk egy turcsi orrút, alaposan meg kell ismernünk őket.

Az első kérdés, ami biztosan felmerül bennünk, hogy mégis mekkorára nőhet meg egy minimalac. Fontos tudni, hogy igazából nem maradnak örökre picurkák, de egy átlagos sertéshez képest a kifejlett példány körülbelül csak feleakkora. Tehát egy fiatal kismalac aprócska, ám mire felnő, már elérheti a 40-60 kg-os súlyt is. És bár utóbbi soknak tűnhet, mégis sokkal kevesebb a farmokon dagonyázó példányok testtömegéhez viszonyítva, ők ugyanis akár 150-300 kg-osak is lehetnek.

Érdekesség, hogy a törpemalacok jóval lassabban növekednek, mint az átlagos sertések, így előfordulhat, hogy kedvencünk csak négyéves kora körül éri majd el végleges testméretét. Hogy nagyjából képet kapjunk arról, hogy mekkorára nő majd meg a kiszemelt kurtafarkú, mindenképp kérjük meg a tenyésztőt, hogy mutassa meg nekünk a szülőket is.

A minimalacok átlagéletkora kb. 10-12 év, de akkor se lepődjünk meg, ha 25 évig marad velünk kis pajtásunk. Tehát mindenképp egy hosszú távú elköteleződésre ajánlott felkészülnünk.

Étrendként alkalmazhatunk természetes falatokat, és kereskedelembe hozott eledeleket egyaránt. A széna, a gabonák és a zöldségek mindig jó választásnak bizonyulnak, a gyümölcsökkel viszont csínján kell bánnunk a cukortartalmuk miatt. Amit viszont soha nem szabad a törpemalacoknak adnunk, az a hús, a csokoládé és az élelmiszerhulladék, ugyanis ezek betegségeket is okozhatnak.

Jó hír, hogy a malackák viszonylag könnyen szobatisztaságra nevelhetők. Amikor a kisdisznót hazavisszük, akkor először a ház egy kis területével ismerkedtessük csak meg. Az alomtálca valahol az etetőtálak és a fekvőhely közé kell, hogy kerüljön. Mivel a sertések tiszta állatok, így nem szeretik a dolgukat az ennivalójuk vagy az alvóhelyük közelében elvégezni.

Alomként használhatunk pelletet, faforgácsot és papírt is, a lényeg, hogy természetes anyagból legyen, kerüljük tehát az illatosított változatokat és a macskaalmot. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen magas pereme a malac wc-nek, hogy könnyedén át tudja lépni a kisállat.

A babamalacoknak eleinte még gyakran kell pisilnie és nehezen tudják szabályozni a hólyagjukat, azért a kezdetekkor gyakran érdemes a röfit az alomra helyeznünk. Amikor pedig jó helyre piszkít az állat, akkor fontos, hogy dicsérjük meg őt. A kedves szavak, a hanglejtés és a testbeszéd is sokat jelent számukra.

A siker és a jó kapcsolat érdekében legyünk nagyon türelmesek. Természetes, hogy az elején még előfordulnak balesetek, de ilyenkor sem szabad megszidni az apróságot. Végig pozitív megerősítést kell alkalmaznunk. Amíg a kismalac nem szokta meg az alomtálca használatát, addig viszont ne is engedjük ki a lakás többi részébe, és azt követően is, csak fokozatosan növeljük a területét, ugyanis az új környezet stresszhelyzetet teremthet.

Ha pedig háziállatról van szó, akkor azt is jó, ha tudjuk, hogy összeengedhetjük-e kis, rózsaszín barátunkat kutyusunkkal vagy cicánkkal. A malacok megfelelő szoktatással jól kijönnek a kutyákkal, de amíg a malac nagyon aprócska, addig vigyázni kell, nehogy a kutya kárt tegyen benne, ezért csak felügyelet mellett szabad összeengedni őket. A macskákkal is jól kijöhetnek. Hogy végül milyen lesz a kapcsolat, az igazából az állatok személyiségén fog múlni, hiszen gyakran láthatunk egészen különös barátságokat is az állatvilágban.

 

Forrás: www.exoticdirect.co.uk, exoticdirect.co.uk