Mire érdemes figyelni a kutyafuttató használatakor?

2020. november 27.

Mire érdemes figyelni a kutyafuttató használatakor?

Ha van kutyafuttató a közelünkben, akkor mindenképp érdemes kihasználnunk a lehetőséget. A zárt területen kedvencünk élvezheti a póráz nélküli szaladgálást és játszhat a többi kutyával. A mozgás pedig segít szinten tartani a testsúlyt, erősíti az izmokat, a kutyafuttatón belül mindeközben pedig még szocializálódik is négylábúnk. Persze vannak hátrányok is, de ha elég figyelmesek vagyunk, nagy részüket ügyesen elkerülhetjük.

  1. Mi irányítsunk

Kutyusunkkal éreztetnünk kell, hogy mindig a miénk a falkavezér szerepe. Ez kulcsfontosságú, ha más állatok is vannak a közelben. Meg kell tanítanunk pajtásunknak, hogy bármikor oda kell jönnie hozzánk, amikor hívjuk. A tréning során használjunk jutalomfalatot motivációként.

  1. Tartsunk szünetet

Egy jól megtervezett kutyafuttató két kapuval rendelkezik, ezeken soha ne menjünk egyszerre keresztül. Miután beléptünk az elsőn pórázon lévő kutyusunkkal, álljunk meg, és nézzünk körül. Ha túl sok eb van a futtatóban, esetleg épp dulakodnak a kutyák, akkor inkább várjunk még. A szünet segít abban is, hogy a többi eb megszokja bundás barátunk jelenlétét, és ne mutassanak felé túl aktív érdeklődést.

  1. Figyeljünk

A kutyafuttatóban az a dolgunk, hogy a kutyákra figyeljünk, és ne az emberekre. Mindig tudnunk kell, hogy merre van épp pajtásunk és mit csinál. Ha bármilyen problémát észlelünk, azonnal hívjuk vissza magunkhoz. Ha az eb pont ez idő alatt végzi el a dolgát, akkor vegyük fel a piszkot és dobjuk ki a szemetesbe.

  1. Olvassuk a jeleket

Ahhoz, hogy minden rendben legyen, jó, ha felismerjük a különböző viselkedési jeleket a négylábúkon. A játékos kedvű kutyusoknak például laza a fülük, csóválják a farkukat,  mellső lábaikat behajlítják, és a földig hajolnak. Az ideges kutyák viszont félig felemelve tartják farkukat vagy behúzzák a lábuk közé, fülüket hátra hajtják, pupillájuk pedig összeszűkül olyannyira, hogy láthatjuk a szemük fehérjét is. Míg a morgások gyakoriak a játékban, a visszagörbült ajkakkal való vicsorgás nem az. Ha ez utóbbi jeleket látjuk, hívjuk el onnan kedvencünket. Tapsolhatunk vagy zajt is csaphatunk. Jutalomfalatot vagy játékszert csak akkor használjunk a parkban, ha nincs más megoldás.

  1. Tudjuk mi a teendő verekedés esetén

Várjunk egy pillanatot. A legtöbb kutyapárbaj olyan gyorsan véget ér, ahogy elkezdődött. Ha néhány másodpercnél tovább veszekednek, akkor spricceljük le őket vízzel vagy használjunk botot a szétválasztásukhoz, de soha ne kézzel vagy testtel próbálkozzunk. Ha ez nem segít, akkor nekünk, és a másik eb tulajdonosának is hátulról kell megközelítenünk állatainkat. Óvatosan fogjuk meg a hátsó lábakat és a talicskapóz eléréséhez emeljük meg őket, majd kezdjünk el hátrafelé haladni. Ne érintsük meg a nyakörvet, mert az eb reflexből megharaphat minket.