Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Mire figyeljünk nyáron, ha kerti tavunk van?

2021. május 31.

Mire figyeljünk nyáron, ha kerti tavunk van?

Egy kerti tó rendszeres karbantartást igényel, cserébe viszont csodálatos éke lehet udvarunknak. Látványa nyugtatóan hathat ránk a nehezebb napokon is. Hetente tíz perc elegendő lehet ahhoz, hogy a melegebb hónapokban is szuper állapotban maradhasson tavunk. Tartsuk a vizet tisztán és egészségesen, hogy egész nyáron gyönyörködhessünk benne!

Akadályozzuk meg a tó kiszáradását

Hacsak nem esik egész nyáron, akkor tavunk vízszintje csökkenni kezd, mivel szeles időben vagy kánikulában jelentős mennyiségű víz tud elpárologni, ami a felszíni terület fogyásához és alacsonyabb oxigénszinthez vezethet. Ez pedig egyáltalán nem kedvező a halak számára.

Ha szükségesnek látjuk, hetente egyszer töltsük fel esővízzel a medencét. Alternatív megoldásként használhatunk a hálózatból származó vizet is, de ez esetben gyakrabban és kisebb mennyiségekkel töltsük meg a tavat. A közvetlenül a csapból kifolyó víz nagyon hideg tud lenni, és sokkot okozhatunk vele pikkelyeseinknek. Segíthet, ha megtöltünk egy vödröt vízzel, és egy darabig állni hagyjuk. Így emelkedik majd a hőmérséklete és a klór egy része is el tud párologni belőle.

Tartsuk tisztán a tavat

Az elhalt vagy beteg növények levelei hamar rothadásnak indulhatnak és elszínezhetik a tó vizét. Bár nyáron ilyen kevésbé fordul elő, mint például ősszel, de azért szánjunk rá hetente pár percet, hogy eltávolítsuk az elszáradt, sárguló növényeket.

Egyes virágok intenzívebben növekedhetnek a nyár folyamán, ezekből időnként nyugodtan szedjünk ki néhány marékkal, hogy megakadályozzuk azt, hogy túlzottan ellepjék tavunkat. Az úszó gyomokhoz használjunk hosszú nyelű hálót, azzal könnyedén eltávolíthatjuk őket a víz felszínéről. A kihúzott és kihalászott növényeket és maradványaikat hagyjuk egy éjszakán át a tó partján, hogy minden élőlény visszajuthasson a vízbe, majd helyezzük a növényeket a komposztálóba.

Foglalkozzunk az algákkal

Az algáknak több száz típusa létezik, és bizony komoly kárt tudnak tenni tavunkban, ha nem figyelünk rájuk eléggé. A csapvíz tápanyagokban gazdag, így kedvez az algák számára, ezért is érdemes törekednünk arra, hogy mindig esővizet használjunk a tó feltöltéséhez.

Vészhelyzet esetén alkalmazhatunk kereskedésekben kapható algaölő szereket, de ezekre csak egyszeri, gyors megoldásként kell tekintenünk, hosszú távon nem megfelelőek. A probléma megelőzése érdekében részben árnyékos helyen kell kialakítanunk a tavat, és úszó, valamint elmerülő növényeket egyaránt javasolt beletepítenünk.

Ügyeljünk a biztonságra

A gyermekek számára a tó veszélyforrás is lehet, ezért soha ne hagyjuk őket felügyelet nélkül az udvaron, ugyanis percek alatt megtörténhet a baj. Ha nyáron rendszeresen kint vannak a kicsik a kertben, akkor fontolóra kell vennünk egy merev háló kifeszítését a tó felett, hogy biztosan ne tudjanak beleesni a vízbe.