Mire jó a macskamenta?

2020. június 05.

Mire jó a macskamenta?

A macskamentát még nem minden cicagazdi ismeri, vagy épp nem megfelelően alkalmazza. Ügyelnünk kell arra, hogy ne adagoljuk túl, de ettől függetlenül érdemes otthon tartani, mert szórakoztató élményt nyújthat bársonytalpúnk számára és persze általa számunkra is. Sőt, ha ügyesek vagyunk, remekül tudjuk hasznosítani. Mielőtt beszerezzük ezt az izgalmas növényt, érdemes egy kicsit informálódnunk róla.

Mi az a macskamenta?

A macskamenta, ahogy a neve is jelöli, a menták családjába tartozó gyógynövény, amelynek a leveleiben és a szárában található illóolaj különösen vonzza a minitigriseket. Legalábbis a legtöbbet. Nem minden cicára hat egyformán. Egy arizonai orvos szerint az illóolaj a cicák egyik feromonjához hasonló, és ezért kerülnek fokozott izgalomba, hogyha megérzik az illatát. Bár a hím és a nőstény egyedek is képesek megőrülni egy kis macskamentától, általában egyéves kor után lesz megfigyelhető a hatása. Egyes macskáknak elég egy kevés a növényből ahhoz, hogy eufórikus érzések uralkodjanak el rajtuk. Fontos tudni, hogy vannak cicák, amelyek túlzott izgalmi állapotba kerülnek tőle, ami nem kívánatos, ezért ha ezt tapasztaljuk, akkor ne alkalmazzuk többet. Akkor használhatjuk a macskamentát, ha az láthatóan aktívvá, játékossá teszi kedvencünket, szélsőségek nélkül.

AniOne cicajáték labda macskamentával 3db 2cm

Mire lehet jó?

  1. Az egészség megőrzéséhez szükséges mozgás ösztönzésére

A bársonytalpúak számára élvezetes a macskamenta szaglászása. Jó érzéssel tölti el őket, ha megrágcsálják, hozzádörzsölődnek és belélegezhetik az illatát. Épp ezért rendszeresen hasznosíthatjuk, szem előtt tartva az egészség fenntartását, hiszen a macskamenta kiváló eszköz lehet ahhoz, hogy egy kis játékra és mozgásra csábítsuk a lusta szobatigrist.

Egy elhízott cica esetében például nagy segítség lehet a macskamenta élénkítő hatása. Az a háziállat is, amelyik legszívesebben egész nap csak a fekvőpozícióit váltogatná, szívesen kezd el szaladgálni és mozogni a gyógynövény hatására. Ez pedig segíthet abban, hogy elégessen egy kis zsírt a bársonytalpú szervezete.

  1. Stresszcsökkentésre

A macskamenta olyankor is hasznos lehet, amikor valamilyen stresszhatás éri kedvencünket, például költözködünk, vagy új kisállat kerül a családba, hiszen az őrületes illat segít a stressz csökkentésében is. Csak fújjunk belőle néhány helyre vagy válasszunk macskamentával töltött játékszert, és máris otthonosabban és komfortosabban fogja érezni magát a cica.

  1. Jutalom gyanánt

Olyankor is jól jöhet egy kis macskamenta, amikor szeretnénk megjutalmazni cicánkat azért, mert jól viselkedett, például karomvágáskor vagy bundaápoláskor. Sőt, ha fújunk egy kis illóolajat az új kaparófára, akkor segít felkelteni általa a minitigris érdeklődését, így hamarabb rájön az állat, hogy azt kellene használnia a bútorok felülete helyett.

  1. Segíti a szobatisztaságra szoktatást

Ugyanez a fújós-jelölős technika segíthet akkor is, ha még nem szokott rá kisbarátunk az alom használatára. Mivel a macskamenta illata örömmel tölti el a bársonytalpút, így szívesebben fogja a macska wc-ben elvégezni a dolgát, ha már úgyis arra jár…