Mire jó a macskamenta?

2015. április 10.

Mire jó a macskamenta?

Gyógyteák alkotóeleme, nyugtató és fájdalomcsillapító hatású, ráadásul még a cicákat is megbabonázza. Hogyan képes egy növényke ilyesmire? Mire használhatjuk otthon, macskáink körében?

Furcsa dolgokat csinál fiatal bársonytalpúja, ha a szekrényből előkerül egy-egy gyógynövényes teafilter? Esetleg lökdösi a teásdobozt vagy a csészét, hempereg, dörgölőzik és dorombol? Ez a viselkedés a párzásra váró nőstény cicákéra emlékeztethet minket, annak ellenére, hogy a kandúroknál is előfordul ilyen helyzetekben. Ha minden tünet megegyezik, akkor valószínűleg macskamentát tartalmazó terméket tartunk a kezünkben.

A növény a 6 hónapnál idősebb, ivarérettséget elérő macskák 70-80 százalékára gyakorol ilyen hatást. A macskamenta a mentafélék családjába tartozik, illóolajakat, szterineket, savakat és tanninokat tartalmaz. A cicákra nézve szerencsére teljesen ártalmatlan.

A növény úgy hat nyávogó barátainkra, hogy illóolajai a macska orr nyálkahártyájában lévő érzékelő idegsejteket hozzák ingerületbe, innen az idegpályákon át a központi idegrendszerre hatnak, ahol szexuális viselkedésre emlékeztető magatartásformákat váltanak ki. Ez a mentafajta tehát egyfajta  macskaferomonként működik apró kedvenceinknél.

Mivel doromboló négylábúink újra és újra hasonlóan reagálnak a menta jelenlétére, a növény hatékony segítség lehet az állat tanítgatásához és szoktatásához. Például, ha a cica szívesen élezi karmait egy bútordarabon, dörzsöljük be a mentával, ennek hatására a cica megnyugszik és megbarátkozik az adott berendezési tárggyal.

http://www.fressnapf.hu/macskamenta/

http://www.fressnapf.hu/macskamenta_folyekony_10_ml/

Vásároltunk egy új fekhelyet kedvencünknek, de feléje sem néz? Helyezzünk a párnás részbe egy kis textiltasakban a növénykéből, és máris kedvenc helye lesz a szunyókálásra. A szaküzletekben kaphatók macskamentával töltött játékok is, ha ilyen választunk, biztos, hogy sikert aratunk vele a cicánál.

http://www.fressnapf.hu/cicajatek_eger_cicamentaval/

Ne aggódjon, a menta nem okozhat függőséget, és akkor sincs baj, ha a macska esetleg elfogyaszt belőle egy darabot.

Források: scientificamerican.com / pets.webmd.com