Mire taníthatjuk meg nyuszinkat?

2021. május 31.

Mire taníthatjuk meg nyuszinkat?

Nyuszink tanítása először túl nagy feladatnak, időnként reménytelennek tűnhet. Általánosságban elmondható, hogy a tapsifülesek nem tartoznak a legszorgalmasabb diákok közé. Ezért fontos, hogy olyan trükkökkel kezdjünk, amelyeket könnyedén el tud sajátítani kedvencünk, és elégedjünk meg napi tíz perc gyakorlással.

1. Gyere

Az, hogy magunkhoz tudjuk hívni nyuszinkat, egész hasznos tud lenni, és talán az egyik legegyszerűbb trükk a listán. A tréninget viszonylag kis területen javasolt elkezdenünk, és ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl sok zavaró tényező. Egy klikker a tanítás során mindenképp a segítségünkre lehet.

Csettintsünk kettőt a nyelvünkkel, hogy felfigyeljen ránk a nyuszi, majd egy kicsit üssük meg kezünkkel a földet magunk előtt, és mondjuk ki a nyúl nevét, illetve azt, hogy „gyere”. Ha nyuszink odajön hozzánk, akkor nyomjuk meg a klikkert, és jutalmazzuk meg háziállatunkat.

2. Forogj

Bár nem olyan hasznos, mint a korábbi trükk, de igazán mókás tud lenni pörgés közben a nyuszi. Ehhez magasabb hangon mondjuk ki, hogy „forogj”, és egy jutalomfalattal a kezünkben kezdjünk el körözni a kisemlős feje fölött. Ha a tapsifüles elkezdi követni a kezünket, akkor jöhet a klikker és a dicséret, na meg persze a jól megérdemelt jutalomfalat.

3. Célpont követése

Ha esetleg vannak olyan merész vágyaink, hogy egyszer végigvezessük tapsifülesünket egy agility pályán, akkor kiváló alap lehet hozzá az, ha megtanítjuk neki, hogyan kövessen valamit. Például egy botot, aminek egy színes labda van a végén. Óvatosan tegyük a nyuszi orra elé, és ha megszimatolja vagy elkezdi követni, akkor csettintsünk, és dicsérjük meg kisállatunkat. Ügyeljünk arra, hogy csak lassan húzzuk pajtásunk előtt botot, mert ha túl gyors a tempó, az megzavarhatja a nyulat.

4. Hopp

Ha a „gyere” már megy, azt is megtaníthatjuk nyuszinknak, hogy felugorjon például egy dobozra vagy a kanapéra. Fontos, hogy a kiválasztott tárgy teljesen stabil legyen, mert ha ingadozik, akkor nem fog szívesen felugrani rá a tapsifüles. A feladatunk ezután csak annyi lesz, hogy egy jutalomfalatot vezessük fel a nyúl orra előtt az emelvényre, és közben mondjuk ki, hogy „hopp”. Ha kedvencünk felugrott érte, akkor kattintsunk, és adjunk neki oda a kezünkben lévő csemegét.

Tartsuk szem előtt, hogy a nyuszik nem a jól képzettségükről híresek, de ha elég türelmesek, kitartóak és következetesek vagyunk, akkor akár több trükköt is megtaníthatunk szőrgombócunknak.