Mire ügyeljünk a cica kiszoktatásánál?

2021. április 30.

Mire ügyeljünk a cica kiszoktatásánál?

Az első alkalom, amikor kiengedjük a cicát, számunkra aggodalmas lehet, de bársonytalpúnk valószínűleg élvezni fogja, és kíváncsi természetéből adódóan örömmel fedezi majd fel a környezetét. Ahhoz, hogy kevésbé legyünk nyugtalanok, amikor a macska kilép az ajtón, érdemes néhány tanácsot megfogadnunk, és egy kicsit felkészülnünk az új helyzetre.

Ajánlott kiengedni a cicát?

Teljesen ránk és kedvencünkre van bízva, hogy kiengedjük-e őt a lakásból. Ami biztos, hogy a macskák alapvetően képesek arra, hogy kint éljenek. Egyes macskafajták persze jobban kedvelik a szabadban létet, mint mások, ezért a legjobb, ha először inkább csak teszteljük minitigrisünkön, hogy szívesen hagyja-e el a házat. Így hát, eleinte csak a kertbe menjünk ki vele, vagy valamilyen elzárt kinti területre, és figyeljük a reakcióit. Először csak felügyelet mellett engedjük ki a cicát, nagyon fontos a fokozatosság. Legalább két-három hét teljen el az első kiengedés és a között az alkalom között, hogy el is megyünk otthonról, míg a cica kint van a kertben. Tudnunk kell, hogy amennyiben a cica megízleli a kinti világot, utána az esetek többségében nem akar lemondani róla. Ha kiengedjük kedvencünket, akkor mindenképpen ivartalaníttassuk előtte, és kapja meg a szükséges védőoltásokat. Az lenne ideális, ha megoldható lenne, hogy a cica nem hagyja el kertünket (kifutó, vagy macskabiztos kerítés esetleg villanypásztorral).

Szabadon engedés költözés után

Ha új helyre költöztünk, szintén ijesztő lehet újra kiengedni háziállatunkat, két-három hétig egyáltalán ne engedjük ki az állatot. A változást persze cicánk is érzékelni fogja, hiszen minden új lesz körülötte, a tárgyak, a szagok, a zajok. Ha aggódunk, akkor ugyanazokon a lépéseken menjünk végig, mint az első alkalomkor, amikor szabadon engedtük kedvencünket.

  1. Legyen a cicánk könnyen azonosítható 

Amikor először lép ki háziállatunk az ajtón, ellenőrizzük, hogy rajta van-e a nyakörve, és az azon lógó bilétán az épp aktuális elérhetőségeink szerepelnek-e. Arról viszont nem szabad megfeledkeznünk, hogy a mozgékony cica nyakörve bármikor fennakadhat valahol, ami miatt könnyen nyílónak kell lennie, hogy ne essen baja az állatnak. Így viszont a nyakörv elvesztése is hamar megtörténhet. Bár cicáknál nem kötelező, azért jó, ha van chip is bársonytalpúnkban.

  1. Győződjünk meg arról, hogy a macska elég nagy-e már ahhoz, hogy kint legyen egyedül

Fontos, hogy cicánk fizikailag is készen álljon a kinti életre, vagyis, ha korábban még nem volt kiengedve, akkor mindenképp várjuk meg a hathónapos kort. A kismacskák kiszolgáltatottabbak, könnyebben elkaphatnak különböző fertőzéseket, és a nagyobb állatok is veszélyt jelenthetnek rájuk. Felnőtt bársonytalpú esetében még elengedhetetlenek a megfelelő oltások, és az ivartalanítás is.

  1. Tanítsuk meg a minitigrist arra, hogy milyen hívójelre kell visszajönnie

Szükségünk lesz egy hívójelre, amit megtanul a cica, és visszajön általa, ha hívjuk. Ezt lakáson belül legjobban közvetlenül etetés előtt tudjuk megtanítani kedvencüknek. Ilyenkor mondhatjuk a nevét, használhatunk sípot, de a szokásos „cicc-cicc” hívás is megfelelő lehet.

  1. Tervezzük meg a szabadtéri határokat

Eleinte maradjunk kint háziállatunkkal egy lekerített helyen a kertben, és csak utána engedjünk nagyobb területet felfedezni az udvarból. Hogy bármikor visszajuthasson a cica a házba, amikor veszélyben érzi magát, érdemes felszerelni egy macskaajtót a bejárati ajtónkra.

  1. Legyünk türelmesek a minitigrissel

Minden macska más. Míg egyes bársonytalpúak azonnal élvezni kezdik a szabadságot, addig más cicák inkább a lakáson belül érzik jól magukat, és nem vágynak a házon kívülre. Ne erőltessük a kint létet, ha nem muszáj. Amennyiben mindenképp szeretnénk kiszoktatni kedvencünket, akkor törekedjünk arra, hogy az pozitív élmény legyen háziállatunk számára.