Iratkozz fel és nyerj!

Iratkozz fel a Fressnapf Klub hírlevélre, és értesülj első kézből aktuális akcióinkról. Új klubtagjaink között ráadásul minden hónapban5 X 10 000 Ft értékű kedvezményre jogosító webshop kupont sorsolunk ki!

Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Miről ismerhető fel, ha kutyusunk emésztőrendszere érzékeny?

2020. szeptember 14.

Egyes kutyusok már eleve érzékeny emésztőrendszerrel születnek, míg másoknál előfordulhat, hogy csak a későbbi életszakaszok valamelyikében alakul ki a probléma. Bárhogy is legyen, oda kell figyelnünk kedvencünkre, és foglalkozni vele, ha látjuk, hogy baj van. Az olyan tünetek, mint a hányinger, a hányás, a hasmenés, fokozott gázképződés (puffadás), hasi fájdalom vagy esetleg véres bélsár, egyes esetekben a gyomor és bélcsatorna érzékenysége miatt alakulnak ki. Kezeléssel, megfelelő diétával viszont sokat enyhíthetünk, vagy akár meg is szüntethetjük a tüneteket.

Ha sikerül olyan étrendet összeállítanunk, amelyet a kutyánk megfelelően tud emészteni és hasznosítani, akkor a tüneteknek is meg kell szűnnie. Ehhez mindenképp állatorvos segítségét kell kérnünk, hiszen a drasztikus változtatás sem szerencsés. Arra is fel kell készülnünk, hogy akár egy életen át tartó odafigyelést igényel majd az eb érzékeny gyomra, amelynek kialakulása több tényezőtől is függhet, nem csak az étel típusától.

Ha bundás barátunknál krónikus hányást vagy hasmenést, puffadást tapasztalunk, az egészen biztos, hogy nem normális jelenség. Ez esetben a lehető leghamarabb el kell vinnünk állatorvoshoz, hogy kizárható legyen az allergia, az egyéb gyomor- és bélrendszeri betegségek vagy más belgyógyászati kórképek, amelyek hasonló tüneteket okoznak.

Ezek a tünetek mind-mind arra utalhatnak, hogy kutyánk emésztőrendszere érzékeny:

  • étvágytalanság
  • nyálzás
  • émelygés, hányinger
  • nyeldeklés (a hányinger következménye)
  • hányás
  • túlzott gáztermelődés
  • puha/véres széklet
  • hasmenés
  • csökkentett mozgékonyság bizonyos ételek után

Az érzékeny emésztőrendszer sajnos fajtától és kortól függetlenül jelentkezhet, de általánosságban elmondható, hogy a kölyköket és az idősebb ebeket gyakrabban érinti. A legjobb, ha speciálisan „sensitive” felirattal ellátott nedves eleséget vásárolunk ilyenkor háziállatunknak. Ezeket könnyebben meg tudják emészteni a kutyusok. A rendszeres hányás és hasmenés további problémákat okozhat, például fekélyt, ezért elengedhetetlen, hogy ügyeljünk a helyes táplálásra, és kezeltessük pajtásunkat, ha szükséges.

Fontos, hogy ne essünk kétségbe, és mindig kérjük ki az állatorvos véleményét. Előfordulhat például, hogy kölyökkutyusunk nem tudja megfelelően megemészteni a táplálékát, ezért beindul a gázképződés, valamint rendellenes bélsárral találkozunk. Erre pedig akár megoldás lehet az is, ha egyszerűen hozzákeverünk az eledeléhez egy evőkanál probiotikus natúr joghurtot, ami megnyugtatja a pici pocakját.

Ám, a diagnózist mindenképp állatorvosnak kell felállítania. Tudatnunk kell vele, hogy mikor kezdődtek a tünetek, mikortól kezdtek rosszabbodni, van-e más egészségügyi problémája az ebnek. Jó, ha tudunk vinni magunkkal bélsármintát is, hiszen az segíthet kizárni annak a lehetőségét, hogy például bélparaziták vagy egyéb baktériumok okozzák a hasmenést. A szóbeli egyeztetés után pedig természetesen fizikális vizsgálatra is szükség lesz, egyes esetekben vérvételre is szükség lehet.

További tartalmak

Hogyan ismerd fel kutyád emésztőrendszeri problémáinak jeleit?

Hogyan ismerd fel kutyád emésztőrendszeri problémáinak jeleit?

Ételintolerancia kutyáknál – felismerésük és kezelésük

Ételintolerancia kutyáknál – felismerésük és kezelésük

Szezonális allergia kutyáknál – tünetek és kezelésük

Szezonális allergia kutyáknál – tünetek és kezelésük

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj a Fressnapf Klubba, egy kattintás:

A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható

Regisztrálok