Miről ismerjük fel a jó kutyakiképzőt?

2015. október 27.

Miről ismerjük fel a jó kutyakiképzőt?

Szerencsére már hazánkban is végtelen lehetőség közül választhatunk, ha kutyánk neveléséről van szó, azonban a bőség zavarában tapasztalat nélkül nehéz megtalálni azokat a szakembereket, akik a pénzünkért minőséget is adnak.

Amennyiben ismerőseink nem tudtak kiképzőt ajánlani a számunkra, egy személyes, vagy telefonos beszélgetés alapján kell döntenünk, azonban a kiképző hozzáállása a problémához már sok mindent leszűrhetünk. A következő pontok ebben segítenek:

  • Alaposan kikérdez minket a kutyánkról, a vele való problémánkról, céljainkról, mindennapi életünkről és csak utána kezd bele a képzésbe.
  • A kiképzés kezdete előtt személyesen is találkozni akar a kutyával.
  • A kapott információk alapján fel tudja vázolni a számunkra, hogy hogyan alakult ki problémánk a kedvencünkkel.
  • Nem kategorizálja a kutyánkat a fajtája alapján. Habár vannak fajta specifikus jellemvonások, elfogadja, hogy a mi kutyánk kivétel lehet ezek alól. A pit bull nem biztos, hogy agresszív és egy golden retriever sem feltétlen gyerekbarát, így inkább érdeklődik a tapasztalatainkról.
  • Egyedi problémáink megoldásában is a rendelkezésünkre áll, még akkor is, ha ehhez a kutyaiskolán kívül kell dolgoznia.
  • Nem próbál meg egy bizonyos kiképzési technikát vagy tanítási módszert ránk erőltetni. Több lehetőséget kínál fel nekünk a megoldásra és felvázolja számunkra azok előnyeit és hátrányait. Ezek alapján eldönthetjük, hogy számunkra melyik a testhezállóbb.
  • El tudja magyarázni a számunkra, hogy a kiképzés egyes elemei miért fontosak kutyánk fejlődésében.

Amennyiben úgy véljük, hogy az általunk választott kiképző a fenti szempontoknak megfelel, továbbá úgy érezzük, hogy személyiségében is olyan szakemberről van szó, akivel szívesen dolgoznánk együtt, úgy bátran vágjunk bele a közös munkába.