Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Mit érdemes minden családi kutyának megtanulnia?

2018. augusztus 29.

Mit érdemes minden családi kutyának megtanulnia?

Kezdő kutyások gyakran jelzik, hogy igazából nincsenek tisztában vele, mit várhatnak el kedvencüktől. Nem ismerik, milyen feladatokat érdemes megtanítani kutyusuknak, ami valóban hasznossá válik a hétköznapokban. Természetesen bármilyen feladatot tanítunk kedvencünknek, az a hasznunkra válik, hiszen mentálisan fárasztjuk kutyusunkat, de most szorítkozzunk a legalapvetőbb feladatokra.

Kétségtelenül a legfontosabb vezényszó, amit kedvencünknek elsőként kell tanítanunk, a „Gyere!”. Képesnek kell lennünk rá, hogy kutyusunkat el tudjuk hívni más kutyáktól, emberektől, gyerekektől, bármilyen körülmények között. Ezért is fontos, hogy már kölyök korban elkezdjük a tanítását játékos formában.

Kutyusunk, főképp fiatal korában, a legváltozatosabb tevékenységeket tudja kitalálni, hogy szórakoztassa magát. Cipőket rág, felugrál ránk, felássa a kertet, játék közben durván veszi a szájába a kezünket. Ezek számára természetesnek mondható tevékenységek, nekünk viszont sok bosszúságot okoz vele, így érdemes megtanulnia a „Nem!’ vezényszót, amivel tudathatjuk vele, hogy valami rosszat csinált és nem szeretnénk, hogy ezt folytassa.

Sok szituációban hasznos feladat a helyben maradás megtanítása. Gyakran előfordul, hogy olyan tevékenységet kell végeznünk, amikor nem tudjuk figyelemmel kísérni kedvencünk tevékenységét, de szeretnénk biztonságban tudni, például, amikor a kocsiba pakolunk, elég kedvencünket az autó mellett lefektetni arra a pár percre és nyugodtan végezhetjük a dolgunkat. Járdánál, a zöld lámpára várakozva is hasznos, ha le tudjuk ültetni kedvencünket várakozni. Érdemes ülő és fekvő pozícióban is elsajátítani ezt a feladatot.

Sajnos továbbra is gyakoriak a mérgezések, így életmentő lehet, hogy megtanítsuk kedvencünket, hogy semmit nem ehet fel az utcán a földről. Ennek a tanítását is érdemes már kölyök korban elkezdeni.

Fontos az is, hogy ne csak egy feladat elkezdését tudassuk kedvencünkkel, de azt is, hogy annak mikor van vége. Tanítsuk meg neki a „Mehetsz!” vezényszót, amivel lezárunk egy feladatot és kutyusunk tudhatja, hogy most szabadon bóklászhat, kedve szerint.

Saját kényelmünket szolgálja, ha megtanítjuk négylábú barátunkat, hogy ne húzza a pórázt. Ez kiemelten igaz, ha nagytestű kutyát tartunk.  Még jobb, ha megtanítjuk neki, hogyan sétáljon nyugodtan a lábunk mellett. Ez a két feladat már nem a kutyánk biztonságáról szól, de nagyban megkönnyíti a hétköznapok, így érdemes velük foglalkozni.