Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Mit tegyél, ha kutyád mérget evett?

2022. október 28.

Mivel sokféle méreg vagy mérgező anyag létezik, amely egy kutya számára komoly veszélyt jelenthet, ezért fontos, hogy tudjuk, mit kell tennünk akkor, ha valamelyikkel véletlenül érintkezett kedvencünk. A legjobb, ha még mielőtt megtörténne a baj, megismerjük a lehetséges mérgező anyagokat, és megtanuljuk, mit kell tennünk, ha kutyusunk mérget evett.

Azonosítsuk a mérget

Ha háziállatunk állapota stabilnak tűnik, akkor próbáljuk meg azonosítani a méreganyagot, és kideríteni azt, hogy kutyánk hogyan jutott hozzá és mi történt pontosan. Fontos, hogy a lehető legtöbb információt tudjuk átadni az állatorvosnak az esettel kapcsolatban.

Amennyiben viszont azt látjuk, hogy bundás barátunk rosszul van és/vagy nem vagyunk biztosak abban, hogy mennyi idővel ezelőtt történt a mérgezés, akkor azonnal keressük fel az állatorvost, mert mielőbb el kell kezdeni a kezelést, hogy a lehető legkevesebb méreganyag szívódjon fel, ami pedig felszívódott, a lehető leghamarabb kiürüljön, a tünetek pedig a lehető leggyorsabban mérséklődjenek.. A gyors beavatkozások a legtöbb mérgezés esetén életmentők lehetnek, különösen, ha már sok idő eltelt azóta, hogy az eb méreganyaghoz jutott.

Az állatorvos a fizikális vizsgálat és a laboratóriumi leletek alapján képet kap arról, hogy mely szerveket károsította a méreganyag, ez pedig kijelöli a kezelés irányát. Az esetek többségében nem derül ki, hogy mi volt a méreganyag Ha nekünk vagy egy családtagunknak van ideje rá, akkor mindenképp próbáljuk meg kideríteni, hogy mi történt pontosan, mert sokat segíthet a hatékony gyógykezelésben, egyes esetekben létezik a méregnek speciális ellenszere is. A kutya megette, belélegezte vagy csak érintkezett a méreggel? Mérgező növény volt vagy egy káros étel? Egy másik állattal találkozott pajtásunk, például egy varanggyal? Vegyszer lehetett vagy emberi gyógyszer? És vajon mekkora mennyiség jutott be az eb szervezetébe? Szerezzük meg a mérgező dolog csomagolását is (ha van).

Kérjünk szakmai segítséget

A második lépés az állatorvostól való tanácskérés, még akkor is, ha úgy látjuk, hogy kutyánk normálisan viselkedik. Ne várjuk meg, míg kedvencünkön megmutatkoznak a betegség jelei, mert előfordulhat, hogy akkor már későn kapja meg a kezelés.

Soha ne alkalmazzunk otthoni gyógymódot anélkül, hogy egyeztettünk volna az állatorvossal. Ha állatorvosunk rendelője nyitva van, akkor hívjuk fel őt, ha egyéb időben áll fenn a mérgezés gyanúja, akkor a legközelebbi ügyeletes, sürgősségi állatorvosi klinikát keressük fel. A lényeg, hogy egy szakember mondja meg, hogyan tovább.

A mérgezés típusától függően többféle javaslatot kaphatunk. Az egyik, hogy azonnal vigyük be kedvencünket a rendelőbe a papírjaival és a mérgező termék csomagolásával vagy egy kis mintával belőle, ha rendelkezésre áll.

Ha az állat nem maró hatású dolgot evett meg pár órán belül, akkor a legjobb, ha meghánytatjuk. Az állatorvosi rendelőkben vannak hánytatásra alkalmazható szerek.

Ha kutyánk bőre vagy szőre került érintkezésbe valamilyen mérgező anyaggal, akkor tanácsos lehet a fürdetés is. Az állatorvos ajánlhat normál kutyasampont, de akár valami erősebbet is.

Megelőzés

Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy elkerüljük a mérgezést. A veszélyes tárgyakat, növényeket, tisztítószereket és élelmiszereket tartsuk távol bundás barátunktól. Próbáljunk olyan termékeket használni otthonunkban és környékén, amelyekről ismert, hogy biztonságosak a háziállatok számára.

További tartalmak

Mit tegyél, ha kutyád mérget evett?

Mit tegyél, ha kutyád mérget evett?

Hogyan óvd meg kutyusod mancsait a téli időszakban?

Hogyan óvd meg kutyusod mancsait a téli időszakban?

Segítség, a kutyám fél a víztől!

Segítség, a kutyám fél a víztől!

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj a Fressnapf Klubba, egy kattintás:

A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható

Regisztrálok