Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Mit tegyünk, ha az idegenembereket ugatja kutyusunk?

2018. november 29.

Mit tegyünk, ha az idegenembereket ugatja kutyusunk?

Kialakulását okozhatja a hiányos kölyökkori szocializáció, ha nem vittük kedvencünket rendszeresen idegenek közé és nem hagytuk ők kontaktba lépni idegenekkel, de érhetnek rossz élmények egy amúgy szociális kutyát is, ami bizalom vesztéshez vezet. Szerencsére, mára már sokan döntenek úgy, hogy menhelyről fogadnak örökbe kutyát, akiknek az előéletét sok esetben nem is ismerjük, akár egy rosszul szocializált, bántalmazott kutyával is lehet dolgunk.

A kutyáknál a félelem sokszor támadásban, morgásban, ugatásban, vagy harapásban nyilvánul meg, mely viselkedéseket erősít, ha pórázra vesszük kedvencünket. Ennek az-az oka, hogy kutyusunk is tudja, ha megtámadják, póráz végén nem sok menekülési útvonala van, így sokkal stresszesebb lesz, ami viselkedésében is meglátszik. Ettől függetlenül természetesen használjuk a pórázt, ha nem tudjuk kontrollálni kedvencünket, de jó, ha értjük, mi zajlik kutyusunk lelkében.

Nagyon fontos, hogy még időben elkapjuk azt a pillanatot, amikor a kutya megijed, sőt, a legjobb, ha meg tudjuk előzni. Ehhez első sorban a környezet folyamatos figyelésére van szükség. Mivel a probléma már ismert, kitapasztalhattuk, hogy milyen típusú emberek/szituációk okoznak neki feszültséget. Amikor ilyen helyzetek kialakulását látjuk, hívjuk magunkhoz, még mielőtt ő is észrevenné azt és belekezdene a helytelen viselkedésbe.

Miután magunkhoz hívtuk, vegyük elő a kedvenc jutalomfalatját, labdáját, bármit, ami erősebben érdekli, mint az idegenektől való félelme és kössük le vele a figyelmét, amíg elhaladunk az idegenek mellett. Ezzel eleinte csak a probléma tüneteit tudjuk orvosolni. Ahhoz, hogy elkezdjen magabiztossá és oldottá válni ezekben a helyzetekben, hagynunk kell, hogy egy-egy pillanatra felfogja, hogy mi veszi körül és ehhez pozitív élményeket kell társítanunk. Nagyon fontos azonban, hogy elkerüljük a helytelen viselkedés, morgás, ugatás további gyakorlását.

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az idegen elhaladása közben egy pillanatra elvesszük a falatot, vagy labdát. Még mielőtt elkezdené a helytelen viselkedést, gyorsan vissza is adjuk neki. Nagyon fontos, hogy elkerüljük a morgást, ugatást, mert ha a viselkedés belekezdése után kapja vissza, a rossz viselkedést erősítjük tovább. Egy-egy hibából nem lesz baj, de minden erőnkkel igyekezzünk ezt elkerülni. Ahogy belekezdünk a probléma felszámolásába, egyre több tapasztalatunk lesz, egyre jobban ismerjük majd kutyánk reakcióit és határait. Ezeken a határokon kell őket fokozatosan átsegíteni, egészen addig, amikor már nyugodtan, feszültség nélkül tudunk elhaladni idegenek mellett.

A fentiek teljesítése igazán nagy lépés, azonban a teljes gyógyuláshoz szükséges, hogy idegeneket, barátokat, ismerősöket is megkérjünk, hogy etessék, vagy játszanak kedvencünkkel és minden alkalmat kihasználjunk a gyakorlásra. A biztonság érdekében, ez a feladat legyen a képzés legutolsó szakasza.