Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Mit tegyünk, ha elkóborolt cicát találunk

2019. május 01.

Mit tegyünk, ha elkóborolt cicát találunk

Bizonyára mindannyian találkoztunk már kóbor cicával, függetlenül attól, hogy egy nagyvárosban vagy egy kisebb faluban élünk. A tavaszi párzási időszakot követően erre megsokszorozódik az esély. Ha szeretnénk, mi is segíthetünk a magára maradt bársonytalpúnak, csak vegyünk figyelembe hozzá néhány jó tanácsot.

Ha biztosak vagyunk abban, hogy nem a szomszéd minitigriséről van szó, akkor először azt kell átgondolnunk, hogy hajlandók vagyunk-e kifizetni az esetleges kezelések díjait és képesek vagyunk-e a macska gondozására. Amennyiben a cica sérült és elvisszük az állatorvoshoz, akkor sajnos minket terhelnek a vizsgálatok és a gyógyszerek költségei, hacsak nem találunk chip-et a bársonytalpúban és elő is kerül a gazdi.

Ha nem engedhetünk meg magunknak efféle kiadásokat, akkor a legjobb, ha felhívjuk a közeli állatmenhelyet (melynek elérhetőségét hamar megtalálhatjuk az internet segítségével), és elmondjuk nekik, hogy cicát találtunk. Adjunk pontos leírást a helyszínről és az állat külleméről is. Ám májusban a menhelyek sokszor teljesen meg vannak telve, és lehetséges, hogy akár csak egy rövid időre is, de tőlünk várnak segítséget a macska biztonságba helyezésével kapcsolatban.

Ha nem ismerjük az állatot, akkor viselkedjünk körültekintően, mert kiszámíthatatlan lehet a viselkedése, esetleg haraphat, karmolhat. Persze nem kizárt, hogy teljesen jól fogadja a közeledésünket a minitigris, de azért nem árt óvatosnak lennünk, különösen akkor, ha sebet fedeztünk fel rajta vagy betegség jeleit mutatja.

Akár haza tudjuk vinni a cicát, akár nem, fontos, hogy kínáljuk meg őt napi szinten ennivalóval. Olyan konzervet válasszunk, amelynek az erős illatára biztosan felfigyel a bársonytalpú. Ha közben szeretnénk barátkozni vele, akkor térdeljünk le a közelben, és nyugodt hangon beszéljünk hozzá. Ha már jól lakott és a bizalmát is elnyertük, akkor könnyebben be tudjuk tenni egy macskaszállító dobozba, hogy elvihessük az állatorvoshoz.

Ha az orvosnál nem derül ki, hogy ki a cica eredeti tulajdonosa, akkor készítsünk képet a minitigrisről és tegyünk ki róla hirdetést a környéken lévő utcákba és online felületekre is. A legnagyobb közösségi oldalon mindig hatalmas az összefogás, ha elveszett háziállatról van szó, így nagy eséllyel célba ér majd a hirdetésünk. Amíg a gazdi jelentkezésére várunk, biztosítsunk a macska számára ételt, vizet, almot és pihenőhelyet is. Lehetőleg mindezt egy zárt helyiségben tegyük, hogy ne szökjön el újra a cica.

Ha hosszú idő után sem kapunk hírt a gazdi felől, akkor el kell döntenünk, hogy megtartjuk-e a cicát, keresünk neki helyet valamelyik menhelynél, vagy megpróbálunk mi magunk egy új, szerető családot találni a számára. Igyekezzünk mindezt úgy tenni, hogy a lehető legkevesebb stressz érje a bársonytalpút.

Amennyiben nálunk marad a macska, vásároljunk neki biztonsági zárral ellátott nyakörvet és helyezzünk rá címtartót az elérhetőségeink feltüntetésével, hiszen, ha ismét elkóborolna a kisbarátunk, akkor a megtalálók így azonnal felhívhatnak minket, és hamar hazakerülhet a cica.

AniOne cica nyakörv címkével pink 19-30cm

Cicák esetében is mindenképpen érdemes kérnünk állatorvosunktól a microchippel történő jelölést.