Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Mit tegyünk, ha kóbor macskát találunk?

2023. január 04.

Természetes, hogy segíteni szeretnénk, ha találunk egy macskát. De felmerülhet bennünk a kérdés, hogy pontosan hogyan is segíthetnénk, illetve honnan tudjuk, hogy kóbor cicával van-e dolgunk vagy valakinek a házi kedvencével találkoztunk-e? A helyes döntéshez be kell tartanunk bizonyos lépéseket és ajánlott megfogadnunk néhány tanácsot az állat és saját magunk érdekében is.

Elveszett-, kóbor vagy utcán született vad macska?

Az első feladatunk, hogy megállapítsuk, hogy milyen cicával van dolgunk.

Azok a cicák, akik az utcán születtek, és nem,, vagy csak alig érintkeznek emberekkel, valószínűleg nem engedik, hogy megérintsük őket, vadak, rettegnek. Az ő esetükben valószínűleg nem tudunk mást tenni, mint felvenni a kapcsolatot a helyi macskamentő csoporttal, és rájuk bízni a befogást, mert komoly sérüléseket okozhatnak, ha megpróbáljuk sarokba szorítani őket.

A kóbor macska olyan bársonytalpú, amelynek volt gondozója, de valamiért elhagyta vagy elvesztette az otthonát. Ők általában jobban bíznak az emberekben, és bár lehet, hogy megszokták az egyedüllétet és elvadultak, még megtanulhatnak újra megbízni egy gazdiban.

Az elveszett cicák értelemszerűen azok a kedvencek, amelyek valahogy megléptek otthonról, de a tulajdonosaik aktívan keresik őket, például posztolnak róluk a közösségi médiában, plakátokat ragasztanak az oszlopokra és hívogatják a menhelyeket. Ezeken a bársonytalpúakon sokszor nyakörv és biléta is található, de ezek hiánya nem jelenti azt, hogy ne egy elveszett macskáról lenne szó. Ők sokszor feltűnően barátságosak az idegenekkel is.

Mi a teendő, ha kóbor vagy elveszett cicát találunk?

1. lépés: Vigyük az állatot biztonságos helyre

Vegyünk magunkhoz némi ételt, amelyet nyugodtan elfogyaszthat a cica, és nézzük meg, hogy hajlandó-e odajönni hozzánk. Ha igen, akkor óvatosan fogjuk meg és vigyük be őt. A talált minitigriseket külön kell tartanunk minden más háziállattól, ezért olyan helyiséget válasszunk, ahova nem mehet be addig más kedvencünk, például a garázst vagy a fürdőszobát. Tegyünk be neki ennivalót, friss vizet és egy alommal megtöltött tálcát.

Ha nem olyan egyszerű megfogni a macskát, akkor megpróbálhatjuk csapdába csalni úgy, hogy egy nyitott hordozóba ételt teszünk, és megvárjuk, amíg bemegy érte, majd bezárjuk az ajtaját.

2. lépés: Ellenőrizzük van-e eltűnt cica a környéken

Hívjuk fel a közelben lévő menhelyeket és lépjünk be a helyi csoportokba a legnagyobb közösségi oldalon, hogy megtudjuk, jelentett-e valaki elveszett macskát a környékünkön. Ha igen, akkor könnyedén felvehetjük a kapcsolatot a gazdival. Ellenkező esetben be kell vinnünk a bársonytalpút a menhelyre vagy az állatorvosi rendelőbe, hogy leolvassák a mikrochipet. Ha van az állatban chip és aktuálisak a hozzá a rögzített adatok, akkor valószínűleg meglesz a tulajdonos is.

3. lépés: Tegyünk ki „talált macska” hirdetést

Azok a felületek, amelyek lehetővé teszik egy háziállat eltűnésének a jelentését, tökéletesek arra is, hogy a cica megtalálását feltüntessük. Amennyiben nem tudjuk befogadni a minitigrist a gazdi jelentkezéséig és ebben egy ismerősünk sem tud segíteni, akkor adjuk be őt menhelyre.

4. lépés: Ha szükséges, keressünk új otthont a macskának

Ha követtünk minden lépést, de nem találtuk meg a cica eredeti tulajdonosát, akkor valószínűleg új otthonra lesz szüksége. Mi magunk is örökbe fogadhatjuk a háziállatot, de a menhely dolgozóival együttműködve, akár a közösségi média erejét is felhasználva, segíthetünk új gazdit is keresni neki.

További tartalmak

3+1 tipp a zökkenőmentes karácsonyhoz cicánkkal

3+1 tipp a zökkenőmentes karácsonyhoz cicánkkal

Így készítsd fel cicádat a télre

Így készítsd fel cicádat a télre

Hogyan készülj fel egy cica befogadására?

Hogyan készülj fel egy cica befogadására?

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj a Fressnapf Klubba, egy kattintás:

A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható

Regisztrálok