Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Mit tegyünk, ha kutyusunk izgalmában bepisil?

2019. január 04.

Mit tegyünk, ha kutyusunk izgalmában bepisil?

Főképp fiatal kutyákra jellemző, hogy túlzott örömükben, például, amikor a Gazdi hazaérkezik, bepisilnek. Sokszor nem is kell hatalmas tócsákat elképzelnünk, mert megesik, hogy csak néhány cseppet nem tudtak visszatartani. Teljesen természetes jelenségről van szó, főképp olyan kutyáknál, akik alapból magas energiaszinttel rendelkeznek és még nem stabil a szobatisztaságuk.

Legtöbb esetben, ahogy cseperedik kedvencünk, magától elmúlik ez a jelenség. Hiába tudja már kutyusunk, hogy nem szabad a házban bepisilnie, bizonyos izgalmi szint fölött könnyen megfeledkezhet erről a szabályról. Se testileg, se mentálisan nem áll még készen, hogy ilyen szinten kontrollálja magát, így a leszidásnak sincs semmi értelme ebben az esetben. Igazából kifejezetten árthatunk a folyamatnak, mert kedvencünk nem fogja érteni, miért lett leszidva, ami extra stresszt fog okozni minden ilyen szituációban és még hajlamosabb lesz az izgalmi bepisilésre.

Úgy tudunk ezen a tanulási folyamaton gyorsítani, ha elkerüljük azokat a viselkedéseket, amik növelik kutyusunk izgalmi szintjét. Természetesen ezt nem kell örökké csinálni, de kedvencünk felnőtt koráig érdemes ezekre odafigyelni. A gazdi hazaérkezése önmagában hatalmas örömöt vált ki a kutyákból, de sokat segíthetünk neki, ha mi sem azonnal vetjük rá magunkat, hanem megvárjuk, míg körbeszaglász minket, egy picit megnyugszik, és csak utána beszélünk hozzá és simogatjuk meg. Tökéletes visszajelzést fog adni kedvencünk arról, hogy a megvártuk-e a kellő nyugalmi állapotot, vagy sem. Amennyiben bepisilt, amikor elkezdtünk vele foglalkozni, akkor nem vártunk eleget. Tanuljunk belőle és legközelebb várjunk tovább.

Előfordulhatnak olyan kutyák, akik a hazaérkezéskor, akkor is bepisilnek, ha teljesen ignoráljuk őket. Nekik azzal segíthetünk, ha azonnal feladatot adunk nekik, amikor belépünk az ajtón, ezzel lekötve az agyát és elterelve a figyelmét az izgatottságról. Érdemes a fektetést használni az ültetés helyett, mert kevesebb esély van a bepisilésre. Nem kell elvárnunk, hogy tökéletesen, azonnal teljesítse a feladatot, hiszen rendkívül nehéz szituációban próbáljuk vele teljesíttetni. Már önmagában az, hogy próbálja kontrollálni magát és lefeküdni, elég lesz hozzá, hogy csökkentsük az izgalmi szintjét és elkerüljük a bepisilést.