Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Mit tegyünk, ha sünit találunk?

2022. szeptember 08.

Mit tegyünk, ha sünit találunk?

A sünök éjszakai, mindenevő, vadon élő állatok. Nappal általában alszanak és éjszaka válnak aktívvá. Főleg rovarokkal és gilisztákkal táplálkoznak, de opportunisták, tehát szívesen megdézsmálják a megmaradt macska- vagy kutyaeledelt is. A sötétben, a teraszunkon csámcsogó sünök valószínűleg egészségesek, ám, ha napközben találunk sünit, akkor az nagy eséllyel beteg, és szüksége lehet a segítségünkre.

Helyezzük a sünt biztonságos környezetbe

Béleljünk ki egy dobozt újságpapírral, majd óvatosan fogjuk meg a sünit kesztyűvel vagy egy régi törölközővel, és tegyük bele a dobozba. Ügyeljünk arra, hogy a doboznak elég magas legyen a pereme, mert a sünök menekülőművészek.

Tartsuk melegen az állatot

Ha megoldható vigyük be a sünit a lakásunkba vagy esetleg a garázsba. Hidegebb időben egy törölközőbe csavart, forró vizes palackot, ha közvetlenül a doboz alá vagy mellé helyezünk, az segíthet a kisemlőst melegen tartani. Rendszeresen töltsük újra a palackot, mert a fázó sünit nem fogja érdekelni az étel, ami viszont létfontosságú lehet a felépüléséhez.

Mivel a sündisznók szeretnek elbújni, ezért a doboz egyik végébe betehetünk neki egy régi takarót vagy törölközőt, amelyek alá kényelmesen befészkelheti magát a kisállat.

Enni- és innivaló

Egy sekély kerámiatálkába önthetünk a süninek vizet, de azt tudnunk kell, hogy ha enni adunk egy kiszáradt állatnak, az megölheti őt. Ugyanis a szervezet minden folyadékot elvonna a létfontosságú szervektől az étel megemésztéséhez, ami miatt akár el is pusztulhatna a süni.

Amennyiben meggyőződtünk arról, hogy a tüskés pajtásunk már nem dehidratált, megkínálhatjuk őt kutya- vagy macskaeledellel, keksszel, almával és akár banánnal is. Fontos, hogy soha ne etessük a süniket kenyérrel vagy tejjel, mert attól megbetegedhetnek.

Hívjunk segítséget

Az, hogy pontosan mit kell csinálnunk, az függ a sündisznó állapotától.

Ha a süni sérült, élettelen vagy sír:

Ez esetben sürgős beavatkozás szükséges. Ilyenkor nem szabad ácsorogni és várakozni, akár néhány perc hezitáláson is múlhat a süni élete.

Azonnal telefonáljunk vagy vigyük el a kis tüskést a legközelebbi állatkórházba, illetve állatorvoshoz. Ha az egyik helyen nem veszik fel a telefont, hívjunk fel egy másikat, ilyenkor az idő a lényeg.

Ha a sünin nincs sérülés, mozgolódik:

A legtöbb nappal talált sünnek van valamilyen problémája, attól még, hogy nem látjuk, szinte biztos, hogy baj van. Tehát ez esetben is az a fontos, hogy helyezzük biztonságba a sünit, és hívjuk fel az állatorvost. Legfeljebb, ha megvizsgálják, megfigyelik, és úgy látják, nem szorul kezelésre a tüskéshátú, akkor szabadon is tudják engedni őt.

Ha egy egész süni családot találunk:

Ne zavarjuk az anyát és kölykeit, ha nem feltétlen szükséges, ugyanis a sünmama megölheti vagy elhagyhatja picinyeit. Ha bizonytalanok vagyunk, hívjuk fel a Sünbarát Alapítványt. Amennyiben mindenképp be kell gyűjtenünk a kisállatokat, akkor azt kizárólag csendben, kesztyűben tegyük, puszta kézzel ne érjünk hozzá a kicsikhez, valamint külön dobozba tegyük az anyát, és külön a babákat. Ezt követően pedig a lehető leggyorsabban oda kell érnünk az állatorvoshoz vagy az alapítvány által megadott címre, mert a kissünik nem bírják ki sokáig az anyukájuk nélkül.