Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Mit tegyünk, hogy kedvencünk ne húzza a pórázt?

2018. július 31.

Mit tegyünk, hogy kedvencünk ne húzza a pórázt?

Talán a leggyakoribb probléma a kutyatartók között, amikor kedvencünk húzza a pórázt a séták során. Fizikailag fárasztó, amikor a kutyánk az egyik érdekes szagtól a másikhoz ráncigál. Odahúz ismeretlen kutyákhoz, ami magában rejti a veszélyét, hogy egyszer olyan társát próbálja megközelíteni, aki erre támadással reagál. Az engedelmesség alapja, hogy pórázon kontroll alatt tudjuk tartani kedvencünket, különben hogyan szavazhatnánk meg neki a bizalmat, amikor lecsatoljuk a pórázt?

A baj megelőzését érdemes már kölyökkorban elkezdeni. Nem kell azonnal megkövetelni tőle, hogy szépen viselkedjen a póráz végén, kezdetben csak hagyjuk ismerkedni a nyakörv viselésével. Elég pár perc az első alkalommal, de figyeljünk oda, hogy csak akkor vegyük le róla a nyakörvet, amikor nyugodtan viselkedik benne és nem akarja magáról leszedni. Amikor már azt látjuk, hogy komfortosan mozog vele, csatoljuk rá a pórázt és hagyjuk, hogy húzza maga után.

Felnőtt kutyák esetében a fenti feladatok kihagyhatóak, hiszen ők már jól ismerik a pórázt és a nyakörvet, nem véletlen olyan izgatottak a póráz végén. Velük nyugodt környezetben kezdjük el a tanítást, ahol semmi sem tereli el a kutyus figyelmét és csak a feladatra tud koncentrálni. Csatoljuk rá a pórázt és kezdjünk el sétálni. Bármerre szeretne menni kedvencünk, mi mindig az arra ellenkező irányba induljunk és hívjuk, hogy kövessen minket. Nagyon makacs kutyáknál a pórázt is megránthatjuk magunk felé, amikor éppen az ellenkező irányba próbál minket húzni. Nem kell durván, ez a technika csak arra szolgál, hogy könnyebben felhívjuk magunkra a figyelmet. Amíg laza pórázon követ bennünket, folyamatosan dicsérjük szóban, vagy egy-egy jutalomfalatot is kaphat a sikeres teljesítésért. Főképp kölyökkutyák esetében, először csak 5-10 percig gyakoroljuk a feladatot és később is fokozatosan növeljük az időtartamot.

Ha úgy látjuk, hogy kedvencünk nyugodt környezetben már szépen, folyamatosan és hosszú ideig képes követni a mozgásunkat, nehezítsük a feladatot különböző ingerekkel. Érdemes először csak a gyakorlás helyszínét megváltoztatni, majd vihetjük olyan környezetbe, ahol emberek, kutyák, esetleg forgalmasabb utak terelhetik el a figyelmét a feladatról. Ne egyszerre borítsuk rá ezeket az ingereket, igyekezzünk olyan helyszínt választani a gyakorlásra, ahol egyszerre csak eggyel kell megbirkóznia.

Nagyon fontos, hogy következetesek legyünk és attól a perctől fogva, hogy rácsatoltuk kedvencünkre a pórázt, betartassuk a póráz-szabályt. Illesszük bele az életvitelünkbe a feladatot, így rövid időn belül azt fogjuk észrevenni, hogy már nem kell figyelmeztetni a kutyát, hogy ne húzza a pórázt.