Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Mit tehetünk kutyusunk mozgásszerveinek egészsége érdekében?

2018. október 02.

Mit tehetünk kutyusunk mozgásszerveinek egészsége érdekében?

A kutyusok csontjainak egészségének megőrzéséhez – hasonlóan az emberekéhez – első sorban kálciumra, D-vitaminra, foszforra és rendszeres testmozgásra van szükség. Fontos, hogy folyamatosan tegyünk azért, hogy kedvencünk csontjai erősödjenek, ne csak akkor fordítsunk rájuk kiemelt figyelmet, amikor már megjelennek az első problémák.

  1. Magas minőségű eledel

Mivel a csontok egészségének fenntartásához vitaminokra és ásványi anyagokra van szükség, ezért a legtöbbet azzal tehetjük, ha minőségi konzervekkel és tápokkal etetjük bundás barátunkat. Figyeljünk a „junior”, az „adult” és „senior” jelzésekre, mert ezek az eledelek annyi vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, amennyire az adott korosztályba tartozó eb szervezetének szüksége van.

Select Gold Sensitive XS junior bárány&lazac 1kg

 

Ha az olcsóbb termékeket részesítjük előnyben, akkor később nagy eséllyel kell majd költenünk étrendkiegészítőkre, sőt, akár gyógyszerekre is, tehát hosszútávon nem nyújt kedvezőbb megoldást a pénztárcakímélőnek gondolt opció. Fontos tehát, hogy a kutya aktuális életkorának megfelelő prémium táp mellé nem szükséges táplálékkiegészítőt adni az esetek döntő többségében, kivéve, ha ezt valamilyen okból állatorvos látja szükségesnek.

  1. Otthon készült kutyamenü

Elkészíthetjük kedvencünk vacsoráját mi magunk is a konyhában, de ez amellett, hogy időigényes, drága is lehet. Mindenképp szakember segítségét kell kérnünk hozzá, hiszen egy kutya étrendje valószínűleg összetettebb, mint azt gondolnánk. Például azt már tudjuk, hogy a D-vitamin elengedhetetlen, de azzal is tisztában kell lennünk, hogy hosszabb távon túlzott D-vitamin bevitel komolyan károsítja kedvencünk szervezetét. A vitaminok és ásványi anyagok esetében nagyon fontos a precíz adagolás, hiszen nagyon kis mennyiségben szükségesek, ezért nem jelentős a különbség az alul dozírozás és a túladagolás között. Szóval tehetünk háziállatunk mozgásszerveinek egészségéért otthon főzött élelemmel is, de előtte egyeztetnünk kell az állatorvossal, hogy az általunk összeállított táplálék minden szempontból kielégítse kedvencünk igényeit.

  1. Túl nagy vagy túl kicsi adag

Ha túletetjük bundás barátunkat, akkor az jelentős súlygyarapodáshoz, és ezzel együtt pedig az ízületek túlterhelődéséhez vezethet, ami a növekedés időszakában különösen veszélyes. A helytelen táplálás akár a csontok rendellenes növekedését, helytelen alakulását is okozhatja. Ha viszont túl kevés ennivalót adunk kedvencünknek, akkor alultáplálttá válik, és a vitaminmennyiség sem lesz elegendő a szervezetében. Ezért nagyon fontos, hogy etetéskor mindig vegyük figyelembe a kutya korát, méretét, és egészségügyi állapotát is. Ha szükséges, akkor pedig (fokozatosan) módosítsuk az addig megszokott mennyiséget.

  1. Következetes mozgás

Az élelmiszer mennyiségéhez hasonlóan a mozgásra is külön oda kell figyelnünk. Ez esetben is fontosak a kutyus sajátos tulajdonságai, mint a temperamentuma, életkora és egészségi állapota. A túl sok és a túl kevés mozgás is okozhat mozgásszervi problémákat, amelyek akár egy egész életen át elkísérhetik az állatot. A legtöbb eb esetében a rendszeres napi séták elegendő testmozgásnak bizonyulnak. A többszöri kisebb táv megtétele előnyösebb, mint az egy nagyobb, de a lényeg, hogy szánjunk rá időt minden nap.

Bár a kisállatkereskedések polcain is kaphatunk a csontok egészségének fenntartásához készült étrendkiegészítőket, fontos, hogy ezeket ne kezdjük el anélkül alkalmazni, hogy egyeztettünk volna az állatorvossal, mert komoly problémákat is okozhatunk pusztán jó szándékból. Mielőtt bármilyen étrendváltoztatásba belevágnánk, elengedhetetlen a pontos diagnózis, és az az alapján szükséges mennyiségeket kell alkalmaznunk.

 

Forrás: petmd.com