Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Mivel etesd tollas barátodat

2018. április 27.

Mivel etesd tollas barátodat

Ha kis szárnyas társra leltünk, ugyanolyan fontos szerepünk van egészsége megőrzésében, mint bármely más háziállatnál. Az egyik legfontosabb tényező pedig a megfelelő táplálás.

Ha szeretnénk madarunkat változatos és egészséges menüvel kínálni, fajának megfelelő táplálékokat szerezzünk be a számára.

Különböző magvakkal kínálhatjuk magevő csőrös cimboránkat, de kizárólag kitűnő minőségű és megbízható forrásból származó eledelt vásároljunk. Fontos, hogy ne adjunk nagy mennyiséget gabonafélékből és olajos magvakból, mivel ezeknek rendkívül magas az energiatartalma. Ha csak ilyen táplálékkal etetjük háziállatunkat, könnyen elhízhat, aminek hosszútávon madarak esetében súlyos következményei lehetnek.

Ha avas vagy poros a már bontott magkeverék, akkor ki kell dobni! Az eledelek felhalmozása helyett inkább vásároljunk kisebb kiszerelésű, friss táplálékot. Ezzel a módszerrel csökkenthetjük a nagymennyiségű, régóta kibontott termékeknél előforduló baktérium- és gombafertőzés kockázatát.

A magvakon kívül a zöldségek, gyümölcsök is fontos vitamin- és ásványianyagforrások, mivel nem csak erősítik az immunrendszert, hanem a tollazatot is fényessé varázsolják. Különböző zöldségekkel etethetjük szárnyas társunkat, hogy milyenekkel, az fajonként változhat, általában tökéletes választás a salátafélék, uborka, sárgarépa, cukkini, paprika, paradicsom, retek vagy friss spenót. A madarak a gyümölcsöket is nagyon szeretik, azonban maximum heti két alkalommal adjunk nekik a magas cukortartalom miatt, kivéve akkor, ha az általunk tartott madárfaj a természetes élőhelyén is sok gyümölcsöt fogyaszt, mint például a beó. Alma, körte, narancs, kivi, dinnye, meggy, cseresznye vagy ananász is szerepelhet tollas pajtásunk étrendjében.

A díszmadarakat tilos szilvával, grapefruittal, avokádóval, nyers burgonyával, zöldbabbal és káposztafélékkel etetni, ugyanis ezek a legtöbb madár számára mérgezőek, és már kis mennyiségben is komoly gondokat okozhatnak.

A vedlés és a tojásrakás időszakában, fiókák nevelésének idején nagyobb mennyiségű állati fehérjére van szüksége kedvencünknek, amelyet lágyeleségekkel biztosíthatunk számukra. A madaraknak kitűnő lágyeleség például a reszelt trappista sajt, túró vagy reszelt kemény tojás. Betegségek után vagy gyógyulás időszakában is szükség lehet plusz vitaminforrásokra. Ezen kívül egészségmegőrzés céljából évente egy vagy két alkalommal ajánlatos vitaminkúrát tartani.