Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Nagy mozgásigényű ebek lekötése

2022. június 09.

Nagy mozgásigényű ebek lekötése

Leendő kutyusunk kiválasztásakor ajánlott figyelembe vennünk az állat energiaszintjét is, hiszen közel azonosnak kellene lennie a miénkkel. De pontosan nem biztos, hogy tudni fogjuk, hogy milyen „csomaggal” érkezik az eb, amikor befogadjuk. Persze valamennyit segíthetnek a fajták általános jellemzői és a korábbi gazdi tapasztalatai is, de ne felejtsük el, hogy minden élőlény saját személyiséggel és tulajdonságokkal rendelkezik. Ha kedvencünkről kiderül, hogy különösen nagy mozgásigényű, akkor bizony nem lesz egyszerű dolgunk vele.

Menjünk sétálni – sokat

A napi séta minden kutyusnál fontos, a nagy mozgásigényű ebekkel azonban nagyobb távokat ajánlott megtennünk, és érdemes keresni egy olyan kutyafuttatót, ahol kedvére szaladgálhat is kedvencünk. Lehetőség szerint alakítsunk ki egy rutint, vagyis minden nap ugyanabban az időpontban menjünk sétálni, így bundás barátunk tudni fogja, mikor mire számíthat, és könnyebben nyugodt tud majd maradni két séta között.

Iktassunk be intenzív testmozgást

Hetente néhányszor, vagy legalább a hétvégéken menjünk el kutyánkkal például túrázni vagy vigyük el kutyaúszásra. Ez utóbbihoz persze az is szükséges, hogy négylábúnk szeresse a vizet. Ha az eb jó úszó, akkor akár nagyokat labdázhatunk vagy frizbizhetünk is egy kutyabarát tóparton. Az úszás egyik nagy előnye, hogy kevésbé terheli meg az ízületeket, mégis kellemesen lefárasztja hű társunkat.

Keressünk beltéri tevékenységeket

Hideg, szeles, esős napokon valószínűleg egyik fél sem szeretne túl sokat a szabadban tölteni. Ilyenkor mindenképp ki kell találnunk néhány olyan feladatot, melyet a házon belül tud elvégezni kedvencünk, és mentálisan, illetve fizikálisan is stimulálja háziállatunkat.

Játszhatunk például bújócskát. Ültessük le bundás barátunkat, és kérjük meg, hogy maradjon ott. Ezt követően rejtsünk el néhány szem jutalomfalatot a lakás különböző, az eb számára elérhető pontjain, majd mondjuk ki, hogy „Keresd!”. Kutyusunk valószínűleg örömmel fog szaglászni a finomságok után, és még nagyobb lesz a boldogság, mikor meg is találja azokat. Emellett bátran kitalálhatunk más játékokat is, de ügyeljünk arra, hogy azok élvezhetőek legyenek kutyusunk számára.

Vásároljunk jutalomfalattal tölthető játékszert

Egy jutalomfalattal tölthető labda – vagy bármilyen más figura – képes önállóan lefoglalni az ebet, így marad egy kis „én időnk”. Amíg megszerzi kedvencünk a játékba rejtett elemózsiát, addig kellőképp használja az orrát, az agyát és még mozog is.

Lépjünk szintet az alapkiképzés után

Ha az alapokat már tudja háziállatunk, akkor ideje trükköket is megtanítanunk neki. A tréningek szintén segítenek lekötni az eb elméjét, továbbá fizikailag is lefáraszthatják. Amennyiben pajtásunk érdeklődést mutat az agility felé, akkor különböző pályákat is megépíthetünk neki az udvaron és a nappaliban egyaránt, vagy akár versenyekre is járhatunk vele.