Ne hanyagold el a kerti tavat télen sem

2020. január 21.

Ne hanyagold el a kerti tavat télen sem

Ősszel kiemelt figyelmet kell fordítanunk kerti tavunkra, hogy felkészítsük a télre, ám a hideg hónapokban sem szabad megfeledkeznünk a teendőkről. Ha a tavaszt egészséges tóval szeretnénk indítani, akkor bizony rendszeresen ellenőriznünk kell kertünk díszének állapotát. Fontos például, hogy mindig távolítsuk el a lehullott faleveleket a tóból, és ügyeljünk arra, hogy a felszíne ne fagyhasson be teljesen

Halak

Ahhoz, hogy halaink egész évben egészségesek maradhassanak, a helyes táplálás elengedhetetlen. Nyáron magas fehérjetartalmú eleségekkel kell kínálnunk kopoltyúsainkat. Mielőtt beköszönt a tél, vagyis, miután a hőmérséklet 15 °C alá esik, heti 2-3 alkalommal etessük a pikkelyeseket búzaalapú takarmánnyal. Így a halak elegendő energiával rendelkeznek majd ahhoz, hogy átvészeljék a telet, ugyanis 10 °C alatt abba kell hagynunk az etetést, és csak tavasszal kell folytatnunk, amikor a hőmérséklet emelkedni kezd.

Az el nem fogyasztott eleséget mindig távolítsuk el körülbelül 15 perc után a vízből, hogy az ne bomolhasson le. Télen kifejezetten káros lenne a jelenlétük. A bomló szerves anyagok metánt és hidrogén-szulfidot bocsátanak ki, melyek a jégréteg alatt összegyűlve mérgezően hathatnak a tó élővilágára. Ezért fontos, hogy mindig legyen egy lyuk a jégen, ahol a gázok szabadon távozhatnak.

Fagyás után a jég összetörése nem jó megoldás, hiszen a zajtól a halak sokkot kaphatnak. Használjunk inkább lebegő jégtelenítő eszközt, ami mozgásával meggátolja, hogy a víz teljes felszíne befagyhasson.

Mivel hideg időben a halak mozgása lelassul, így könnyű prédává válnak a ragadozók számára. Télen érdemes egy hálóval letakarnunk a tavunkat, valamint hasznos lehet egy madárijesztő felállítása is.

Szivattyú és vízminőség

Amennyiben a tó nagyon sekély, egy szivattyúra is szükségünk lesz, ami folyamatos mozgásban tartja a vizet, különben az egész képes lenne megfagyni. Ha viszont tavunk elég mély, és a leghidegebb hónapokban nem szeretnénk bent hagyni a szivattyút a tóban, akkor vegyük ki, és tiszta vízzel alaposan tisztítsuk meg. Tartsuk a szivattyút fagymentes helyen egy vödör vízben, hogy megelőzzük a gumitömítések kiszáradását.

Időnként ellenőrizzük a víz értékeit is, és ha kevés az oxigén, cseréljük ki a víz körülbelül 30%-át klórmentes csapvízre.

Növényzet

Amennyiben ősszel sikerült eltávolítanunk az összes elhalt növényt tavunkból, akkor télen viszonylag egyszerű lesz a szinten tartás. Egy háló, melyet például a ragadozók ellen alkalmazunk, a faleveleket és az egyéb törmelékeket is képes felfogni, ami nagy segítség lehet.

Arról is győződjünk meg, hogy azok a növények, amelyek nehezen viselik a fagyokat, elég mélyen vannak-e a tóban. Ha szükséges, biztosítsunk számukra menedéket egy kevésbé hideg helyiségben, ahol könnyebben átvészelhetik a telet.