Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Nem boldogulsz a cicáddal? Íme néhány hasznos tipp

2021. szeptember 01.

Nem boldogulsz a cicáddal? Íme néhány hasznos tipp

Kisgyermekek, munka vagy házimunka – hiába szeretjük cicáinkat annyira, hétköznap nem mindig egyszerű szobatigrisünkkel annyi időt tölteni, amennyit valójában szeretnénk. Sok állattartónál ilyenkor lelkiismeretfurdalás jelentkezik: megfelelek még a cicának? Jó élete van mellettem vagy máshol jobb sora lenne? Ha a cica ráadásul úgy hívja fel magára a figyelmet, hogy bútorokat karmol össze vagy jelölget, a családi béke is veszélyben van.

Úgy érzed, nem boldogulsz a cicájával és nem tudod, hogyan tovább? Nem vagy ezzel egyedül! Nagyon sok cicatulajdonos érzi vagy érezte úgy már magát, mint te! Mégis mit tehetünk, ha a bársonytalpúval való együttélés nem az elvártak szerint zajlik?

Nem boldogulok a cicámmal – mi az oka?

Azt szeretnénk, hogy a cicával való együttélés ismét szórakoztató legyen? Az első lépés az aktuális problémák és lehetséges okok kezelése. Szakítsunk erre időt és próbáljuk meg a helyzetet a lehető legobjektívebben megvizsgálni. Gyakran segíthetnek barátokkal és ismerősökkel folytatott beszélgetések.

Néhány tényező, melyek oda vezethetnek, hogy úgy érzezzük, nem boldogulunk a saját cicánkkal:

  • Nehézségek a munkával való összeegyeztetésben
  • Sok más napi kötelezettség (pl. gyermekfelügyelet, házimunka, hobbi)
  • Megváltozott életkörülmények (költözés, gyermek születése, válás)
  • Pénzügyi nehézségek
  • Macskanevelési problémák

Hogyan tehetjük újra szebbé a cicás mindennapokat?

Az alábbi pontok közül egy vagy több illik jelenlegi helyzetedre? Rendben. A jó hír: a legtöbb problémára van megoldás. Az alábbi tippek segíthetnek abban, hogy a cicával való együttélés ismét olyan szórakoztató legyen, mint korábban.

 

Probléma: Mit tehetünk:
Összeegyeztetés a munkával
Naponta több órát házon kívül töltünk és a cica egyedül van otthon

 

A munka kihívások elé állíthat. Esténként már gyakran nincs energiánk vagy egyszerűen ideőnk a cicával foglalkozni.

 

 

Gondoskodjunk róla, hogy a cica napja változatos legyen. Ha lehetséges, szereljünk fel egy lengő macskaajtót a kijárós cicának. Így maga döntheti el, hogy mikor van szüksége friss levegőre.

 

A társaságkedvelő lakásban tartott cicákat nem kellene egyedül tartani. Bár ellentmondásosnak tűnhet, egy második cica gyakran nagyobb nyugalmat hoz a házba, mert az állatok így egymással is foglalkozhatnak.

 

A foglalkoztató vagy intelligens játékok megfelelő szórakozásról gondoskodhatnak az egyedüllét alatt.

Megváltozott életkörülmények és -helyzetek
Gyermek született a családban? Szívből gratulálunk! A kisbaba érkezésével viszont az élet is teljesen megváltozik. Kisgyermekek mellett sok gazda számára nehézséget okoz a négylábú kedvenc számára is időt találni.

 

Egy költözés, egészségügyi problémák vagy válás is azt okozhatja, hogy a mindennapokban kevesebb idő marad a cicára.

Adjunk a cicának időt, hogy megszokja az új helyzetet. Talán örülne egy új búvóhelynek.

Próbáljuk meg a nap egy szakaszát a cicára „tervezni” – például reggel vagy este, vagy amikor a gyermekek alszanak. Törekedjünk ezeknek a „játszási és babusgatási időpontoknak” a betartására. Tipp: Építsünk gyermekünkkel közösen játékot a cicának  

és játsszunk mindannyian együtt.

 

Pénzügyi nehézségek

Kétségtelen tény: az állattartás költséges. Amikor a cica hirtelen megbetegszik és rendszeres orvosi ellátásra vagy speciális drága tápra van szüksége, nagy pénzügyi terhet róhat az állattartóra.

 


Sok állatorvos kínál részletfizetési lehetőséget. Vannak olyan állatorvosok is, akik díjazás nélkül dolgoznak.Rendszeresen vásárolunk gyógyszereket az állat számára? Néha megéri (diagnózist követően is) állatbiztosítást kötni.

A Jobcenter bizonyos feltételek mellett átvállalja az állatorvosi költségeket.

A Tiertafel szervezeteknél ingyenes vagy nagyon olcsó állateledelt talál. Az apróhirdetéseket is érdemes böngészni, ahol cicatulajdonosok kínálnak számukra nem megfelelő tápokat.

 

Nehézségek a cica nevelése során
A növekedésben lévő cicák feszegetik a határaikat. Megerőltető és frusztráló lehet, ha cicánk már sokadik alkalommal élesíti körmeit az új kanapén vagy a konyhaasztalon alszik.

 

 

A cicák nevelése türelem és jó idegek kérdése. Olvassunk el annyi cicás szakkönyvet, amennyit csak lehetséges, kérjünk tanácsot más cicatartóktól. A házban több (megfelelő) karmolási lehetőséget kell biztosítani. Használjunk távoltartó sprayt olyan helyeken, melyeken a cicának semmi keresnivalója. Soha nem szabad azonban a hibás viselkedés miatt megütni vagy hasonlóval büntetni a cicát.

 

A cica agresszív viselkedése
Cicánk korábban aranyos volt, most viszont hirtelen harapni kezdett? Megterhelő lehet, ha a cica agresszíven viselkedik. Sok cicatartó időként még fél is az állattól és nem tud megküzdeni a magatartásbéli változással.

 

Feltétlenül beszéljünk állatorvosunkkal, hogy állhatnak-e egészségügyi vagy hormonális okok az agresszív viselkedés hátterében. Sok cica ivartalanítást követően jóval nyugodtabb és már nem jelölget. Az unatkozó cicák örülnek a játékoknak és szórakozási lehetőségeknek – és fajtársaiknak!

Mit tegyünk, ha nem lesz jobb?

Mindent megteszünk a kis bársonytalpúért, mégsem látunk javulást? Ha az élet a cicával álmatlan éjszakákat és gyötrődést okoz, itt az idő segítséget kérni. Állattartóként természetesen a legjobbat szeretnénk kis kedvenceinknek. Akkor is – és különösen akkor -, ha a cica leadásán gondolkodunk. Azonban tanácsokra, támogatásra és nyitott fülekre lelhet.

A macskapszichológusok és magatartási szakértők olyan problémákra specializálódnak, melyek a cicával való együttélés során keletkezhetnek. A tanácsadáson kívül otthoni látogatással és problémás esetben hosszútávú tanácsadással is foglalkoznak.

Egyes kutyaiskolák is szerveznek tanfolyamokat vagy tanácsadást cicatartók számára.

A környékén található állatvédő egyesületekben és állatmenhelyeken is találhatunk szakértőt, aki elláthat tanácsokkal és – legrosszabb esetben – tájékoztathat a cica felelősségteljes leadásáról.

Hogyan tudom felelősségteljesen leadni a cicámat?

Mielőtt egy nap megbánná: a szeretett háziállat leadásáról szóló döntést sohasem szabad hirtelen meghozni. Megelőzően mindenképpen vegyünk részt tanácsadásokon. Kilátástalannak tűnő helyzetekben is vannak lehetőségek. Talán egy cicaszitter, egy szomszéd vagy egy jóbarát tudna  rendszeresen támogatni. Vagy átmenetileg egy családtag is vállalhatja a cicát, amíg helyzetünk rendeződik. Az állatpanzióban vagy állatmenhelyen vagy gondozóhelyen történő ideiglenes elhelyezés is lehetőséget teremthet az állat megtartására.

Ha már mindent átgondoltunk és csak a leadás maradt: ügyeljünk arra, hogy az állat jó kezekbe kerüljön. Örökbeadási szerződés javasolt, ha az állatot magánszemélynek adnánk: a cica védelmére a szerződés szabályozza azokat a feltételeket, melyek az állat esetén betartandók. Talán lehetőségünk van arra is, hogy az új tulajdonost otthon meglátogassuk vagy az átadást követően kapcsolatban maradjunk. A fent említett helyek is tudnak segíteni a cica felelősségteljes leadását illetően.