Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Népszerű díszhalak kezdőknek

2020. január 09.

Népszerű díszhalak kezdőknek

Amennyiben nincs még tapasztalatunk az akvarisztikában, de elhatároztuk, hogy szeretnénk halakat tartani, akkor a kezdetekben mindenképp édesvízi fajok közül ajánlott válogatnunk. Emellett azt is el kell döntenünk, hogy hideg- vagy fűtött vizes akváriumot szeretnénk. Előbbi esetében egyszerűbb a tartás, az utóbbi esetében viszont többféle pikkelyes közül találhatjuk meg az igazit.

Kezdőként olyan halakat válasszunk, amelyek

  • tolerálják a víz értékeinek megváltozását, különös tekintettel a betelepítésre
  • sokféle eleséget elfogadnak, könnyű az etetésük
  • nem nőnek túl nagyra
  • nem agresszívak
  • együtt tarthatóak más halfajokkal (kivéve, ha megelégszünk egyetlen fajtával)

A hidegvizes édesvízi akvárium népszerű díszhalai

A hidegvizű akvárium esetében a víz lényegében szobahőmérsékletű. Szűrőt azonban tartalmaznia kell, és világítást is be kell üzemelnünk kopoltyúsaink egészségének fenntartása érdekében. Egyértelműen a legjobb választás azok számára, akik még csak most szeretnék összerakni első halbirodalmukat.

Aranyhal

Az aranyhalak többféle méretben és színben kaphatóak. Sokan a buborékszemű, legyezőfarkú példányokat kedvelik leginkább. Nagyszerű pikkelyes kedvencnek bizonyulnak kezdők számára, fűtetlen akváriumba. A 17-23 °C-os vízben érzik a leginkább jól magukat. Általában törmelékevők, és emiatt arra figyelni kell, hogy minden héten le kell cserélnünk a víz 10%-át.

Vörösúszójú pontylazac

A vörösúszójú pontylazacok ezüstszínű testükről és vörös úszójukról könnyedén felismerhetőek. Nagyon szívósak. Akár 10 évig is élhetnek. Aktívak, szeretnek mozogni. A 18-27 °C-os víz az ideális számukra. Békések, rajokban élnek. Egyetlen hal egyedül félénkké válik.

Kolibrihal

A kolibrihalak is népszerűek, hiszen kicsik, izgalmas megjelenésűek, és jól viselik a hűvösebb hőmérsékletet is.  Egyesek a nyári hónapokban kerti tóban tartják őket. A 15,5 °C-os víz sem okoz számukra problémát. Szívós kis pikkelyesek, melyek általában az akvárium középső és felső részén úszkálnak. Leginkább rajokban szeretnek élni, ezért minimum 6 db kopoltyúst ajánlott vásárolnunk, így biztosan egészséges és színes csapatunk lesz.

Amennyiben nem elégszünk meg a haltartás legegyszerűbb módjával, és inkább melegvizes akváriumban gondolkozunk, akkor például a dánió, a jukatáni fogasponty, a fekete tetra, a platti, a neon vagy a betta fajok közül ajánlott válogatnunk.

Ha eldöntöttük, hogy milyen halakat szeretnénk, arra még nagyon figyeljünk a vásárláskor, hogy egészséges példányokat vigyünk haza. Ha azt látjuk, hogy a díszhal testén sebek vannak és az uszonya tépett, akkor az a pikkelyes valószínűleg könnyen válik beteggé. Továbbá ellenőrizzük a kopoltyúsok szemeit is, és figyeljük arra is, hogy ne legyenek alultápláltak sem.