Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Növények, amiknek nincs helye egy cicás házban

2020. január 05.

Növények, amiknek nincs helye egy cicás házban

A macskák kíváncsi lények, és a felfedezésre váró dolgok közé bizony a növényeink is beletartoznak. A cicák örömmel döntik le a cserepeket, szedik ki a virágokat a földből, és gyakran még meg is kóstolják a kiszemelt növényeket. Ám, az így kialakult rendetlenség, törött cserepek és megsemmisült szobanövények mellett, előfordulhat, hogy sokkal súlyosabb problémával is szembe kell néznünk, ha az adott virágból még le is nyelt kedvencünk. Nem csak emésztési problémák jelentkezhetnek az incidens után, hanem komoly mérgezés is.

A mi felelősségünk

Azzal, hogy befogadtunk egy bársonytalpút, vállaltuk azt, hogy kielégítjük minden igényét és megteremtünk számára egy élhető, biztonságos környezetet. Sokan pont a kinti veszélyek és elkóborlási lehetőség miatt tartják a lakásban cicájukat, míg például a panelokban élőknek nincs is más választása. És ez azt jelenti, hogy a macska kizárólag a ház falai között tudja élni az életét, amibe beletartozik többek között az étkezés, az ürítés, a pihenés, a karomélesítés, a vadászat, és esetenként akár egy kis rosszalkodás is. A mi feladatunk, hogy úgy alakítsuk ki otthonunkat, hogy mindezek közben cicánk megőrizhesse az egészségét.

A megfelelő étrend

Amikor még a macskák kizárólag a vadonban éltek, saját maguk szerezték meg az élelmüket és teljesen önellátók voltak – persze ezt nehéz lehet elképzelni, ha rápillantunk lustálkodó kedvencünkre. A fő táplálékuk természetesen a hús volt, ami a mai kereskedelemben kapható eledelek jelentős részét is kiteszi, ám lehetnek olyan növényi anyagok, amelyeket hiányolhat cicánk szervezete, és ezt a minitigris a szobanövények megrágcsálásával próbálhatja pótolni. Ám, a macskák emésztőrendszere nem képes teljesen lebontani a növényi részecskéket. Ez még nem adna különösebb aggodalomra okot, a gond ott kezdődik, ha az adott virág épp egy mérgező fajta volt. Tehát a helyes, tápanyagokban és ásványianyagokban gazdag táplálás különösen fontos, valamint az is, hogy ne legyenek olyan zöldek a lakásban, amelyek veszélyt jelenthetnek háziállatunkra.

Azok a bizonyos mérgező növények

Az egyik legveszélyesebb virág a macskákra nézve a liliom, hiszen a szervezetbe való bekerülés után veseelégtelenség is jelentkezhet. De van további öt népszerű növény, amelyeket szintén száműznünk kell otthonunkból, ha cicával élünk együtt: azálea, ciklámen, fagyöngy, leander, rhododendron (havasszépe). Ezeken kívül más növények is okozhatnak bajt, ezért érdemes alaposabban körüljárnunk a témát.

A mérgezés jelei

Fontos, hogy idejében felismerjük a mérgezés jeleit, mert ha rosszul érzi magát bársonytalpúnk, és fennáll a mérgezés esélye, azonnal állatorvoshoz kell vinnünk. Ha az alábbiakat figyeljük meg cicánkon, akkor mindenképp menjünk el vele a rendelőbe, és vigyünk magunkkal abból a növényből, amelyből valószínűleg fogyasztott kis pajtásunk.

Tünetek: hányás (ebből is érdemes mintát vinni az orvoshoz), nyáladzás, megnövekedett vagy lecsökkent vízfogyasztás, hasmenés, a megszokottnál több vizeletürítés, idegrendszeri tünetek, megváltozott légzésfrekvencia, szívelégtelenség.