Nyári finomságok, ha meg szeretné jutalmazni madarát a melegben

2020. augusztus 16.

Nyári finomságok, ha meg szeretné jutalmazni madarát a melegben

A meleg hónapokban érdemes kihasználnunk a nyár lehetőségeit, és friss zöldségekből, gyümölcsökből, valamint gyógynövényekből készült finomságokkal kínálnunk papagájunkat. A bennük található vitaminok- és ásványi anyagok erősítik a madarak immunrendszerét és közben, így nem csak az ízük miatt bizonyulnak remek választásnak.

Mivel a papagájok általában rendkívül érzékeny emésztőrendszerrel rendelkeznek, és nehezen birkóznak meg a szintetikus adalékanyagokkal, ezért nagyon fontos, hogy jutalomfalatként is csak természetes összetevőket tartalmazó eleségeket válasszunk.

A friss zöldségek és gyümölcsök nem csak az emberek, hanem a madarak számára is különösen jól tudnak esni a kánikulában. Arra azonban mindig ügyeljünk szárnyasunk biztonsága érdekében, hogy néhány óránál tovább ne maradjon a csemegékből a kalitkában, mert akkor nő az esélye a baktériumok elszaporodásának. Törekedjünk arra, hogy csak annyi ételt tegyünk az etetőbe, amennyit csőrös pajtásunk viszonylag rövid időn belül biztosan képes elfogyasztani.

A friss gyümölcsök kiváló nassolnivalók nyáron. Magas cukortartalmuk miatt arra figyeljünk, hogy az adagolt mennyiség a napi ennivalónak ne legyen több mint 10-15%-a. A hidegebb hónapokban, vagy ha valamiért nem találunk friss és megfelelő minőségű terméseket, akkor pedig az adalékmentes, natúr, fagyasztva szárított gyümölcsök és zöldségek között ajánlott válogatnunk.

Mielőtt odaadnánk tollas barátunknak a gyümölcsöt, alaposan mossuk meg, hogy biztosan ne legyen rajta semmilyen szennyeződés, mert a madarak különösen hajlamosak a megbetegedésre.

Gyümölcsök, amelyek ideálisak a papagájok számára: alma, cseresznye, őszibarack, körte sárgabarack, kajszibarack, görögdinnye (ezek mind kizárólag mag nélkül), gránátalma, mangó, papaya, kiwi, banán. Ami tilos: konzervgyümölcs és avokádó.

A különböző gyümölcsökből hűsítő jutalomfalatot is készíthetünk. Aprítsunk fel néhány tetszőlegesen kiválasztott termést, például almát, barackot, dinnyét és mangót, majd a saját levüket felhasználva adagoljuk szét a keveréket jégkockatartóba, azt követően pedig helyezzük a fagyasztóba.

Alacsonyabb cukortartalmuk miatt a zöldségek még inkább jó választásnak bizonyulnak. Bátran kínáljuk papagájunkat spenóttal, kelkáposztával, uborkával, paprikával, sárgarépával, brokkolival vagy paradicsommal. Mind hűtve az igazi.

Zöldségekből is készíthetünk izgalmas, nyári finomságot. Főtt babot (nyerset sose adjunk papagájunknak) keverjük össze különböző zöldségekkel, például hűtött uborkával, paradicsommal és paprikával. A zöldségek esetében is nagyon fontos az alapos tisztítás, mielőtt madarunk tányérjába kerülnének. Tovább fokozhatjuk az ízeket és a jótékony hatást, ha gyógynövényekből is csempészünk a zöldséges vagy akár a gyümölcsös mix közé.