Nyári finomságok hörcsögöknek

2021. június 29.

Nyári finomságok hörcsögöknek

Kedvencként tartott hörcsögünk étrendjének jelentős részét magas minőségű, kifejezetten hörcsögöknek (nem patkányoknak, kutyáknak vagy macskáknak) készült eleségnek kell kitennie. Azonban némi extra finomságnak még a legkisebbek is örülni tudnak. Nyáron különösen jó lehet, ha megkínáljuk rágcsálónkat egy kevés friss zöldséggel vagy gyümölccsel, melyek nem csak frissítőként hathatnak, hanem plusz vitaminbevitelt is jelenthetnek.

Az étrend 10%-át kitehetik tehát zöldségek és gyümölcsök, de fontos, hogy ügyeljünk a mennyiségre, mert a magas víztartalom hasmenést okozhat. Továbbá a gyümölcsök közül kifejezetten ajánlott kerülni azokat, melyekben sok cukor található, ugyanis a hörik hajlamosak a cukorbetegségre. 

Alma

Mértékkel ugyan, de almát adhatunk hörcsögünknek. Előtte azonban alaposan mossuk meg, hogy biztosan eltávolítsuk a növényvédő szereket róla, akár meg is hámozhatjuk. Vigyázzunk, mert az alma magja és szára mérgezően hat a hörikre, ezért azokat el kell távolítanunk a gyümölcsből, mielőtt kedvencünk etetőjébe kerülne.

Áfonya

Bár az áfonya alapvetően nem része a hörcsögök étrendjének, de jó hatással lehet szőrös pajtásunkra. Mivel alacsonyabb a cukortartalma, mint a legtöbb gyümölcsnek, így jó választás lehet. Mivel sok benne a C-vitamin, még az immunrendszer működését is támogathatja.

Brokkoli

A brokkoli egy egészséges és biztonságos csemege az apró rágcsálók számára is. Tele van vitaminokkal, valamint ásványi anyagokkal, és általában örömmel fogyasztják a kis szőrgombócok. Keménysége miatt még akár a természetes fogkoptatáshoz is hozzájárulhat.

Sárgarépa

Alkalmanként sárgarépával is kiegészíthetjük hörcsögünk étrendjét. A sok cukor miatt csak ritkán fogyassza háziállatunk, de mivel magas a béta-karotin és az egyéb antioxidáns tartalma is, ezért pozitív hatással lehet kisbarátunk egészségére.

Zeller

Hetente egyszer zellerrel is bátran kínálhatjuk hörinket, hiszen több előnye is van: vitaminok, antioxidánsok, rostok, víz. Megmosva, megpucolva, apró kockákra vágva adjunk csak belőle kisállatunknak.

Uborka

Az uborka többnyire megfelelő táplálék, csak ügyeljünk az alapos megtisztítására és a mértékletességre, ugyanis magas víztartalma miatt akár hasmenést is okozhat. Apránként szoktassuk hozzá kispajtásunk pocakját.

Görögdinnye

A görögdinnye egy különösen finom, édeskés, hűsítő csemege lehet a forró nyári hónapokban. Ha megmostuk, héjjal együtt is kaphatja rágcsálónk, de a magokat mindenképp szedegessük ki belőle. A jelentős cukor- és víztartalom miatt viszont csak ritkán és kevés dinnyét kapjon hörcsögünk.