Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Nyáron bundában! Avagy mire figyeljünk cicusunknál

2019. június 13.

Nyáron bundában! Avagy mire figyeljünk cicusunknál

A legtöbb ember imádja a napsütést és a meleg időt, így van ez a cicákkal is. Ám, amikor túl magasra szökik a hőmérséklet, az a bársonytalpúak számára is kellemetlen lehet. Amíg mi igyekszünk megszabadulni a lehető legtöbb ruharabtól, addig macskánknak nincs erre lehetősége, a bundaviselet állandó, így nekünk kell segítenünk abban, hogy könnyebben vészelje át a forró napokat.

  1. Víz

Minden egyes reggel – és lehetőség szerint naponta többször is – győződjünk meg arról, hogy cicánknak van friss víz az itatójában. Érdemes az udvaron több helyen is elhelyezni tálkákat, hogy könnyedén, bármikor kortyolhasson kedvencünk, és ösztönzően hasson rá a víz látványa. Az is fontos, hogy a szomjoltó hideg legyen, és annak érdekében, hogy ne melegedjen fel rövid idő alatt, az árnyékos részeket próbáljuk meg előnyben részesíteni a kihelyezés során.

  1. Árnyék

A minitigrisek szeretnek a napon sütkérezni, de egy idő után szükségük van az árnyékra is. Biztosítsunk a bársonytalpú számára hűvös, napfénytől védett helyeket, ahol a legnagyobb kánikulában is kellemesen sziesztázhat. Lakáson belül hűsítő lehet a konyhai vagy fürdőszobai padlólap is, ezért ajánlott szabad utat hagyni ezekbe a helyiségekbe kedvencünknek.

  1. Szellőztetés

A kora reggeli és a késő esti szellőztetés segíthet, hogy otthonunkban tovább maradjon elviselhető a hőmérséklet. Napközben tegyük le a földre a ventillátort, hogy cicánk is érezhesse a légmozgást. Ha nagyon melege van, akkor jól fog neki esni, hogy fújja a készülék a bundáját. Amennyiben nincs légkondicionálónk, akkor jó megoldás lehet, ha jeges palackot is helyezünk a ventilátor elé, továbbá az is segíthet, ha egy bevizezett törölközővel kicsit benedvesítjük a cicusunk szőrét.

  1. Szőrápolás

Rendszeresen fésüljük át minitigrisünk bundáját, hiszen a jól ápolt, csomómentes szőrzet hozzájárul az állat testének megfelelő hőmérsékleten tartásához. A hosszú szőrű cicákkal ilyenkor érdemes lehet meglátogatnunk a kisállat kozmetikust. Világos bőrű és szőrű macska esetében viszont ajánlott egyeztetnünk az állatorvossal is, mert ők könnyebben le is égnek, így napvédő termékre is szükségünk lehet.

  1. Jég

Ha egész nap távol leszünk, akkor jégkockákkal hidegen tarthatjuk cicánk ivóvizét. Remek hűsítő trükk az is, ha egy palackot félig megtöltünk vízzel, betesszük éjszakára a fagyasztóba, majd reggel törölközőbe bugyolálva háziállatunk fekhelyébe helyezzük. Valószínűleg szívesen hozzábújik majd kedvencünk.

  1. Biztonság

A lakáson belül, és a garázsban is figyeljünk arra, nehogy bezárjuk valahova minitigrisünket, ahol nem jut folyadékhoz. Indulás előtt az autót is nézzük át, ha esetleg szellőztetés céljából lehúzva hagytuk az ablakokat.

  1. Hőguta

Bizony a bársonytalpúak is hőgutát kaphatnak, ezért fontos, hogy ismerjük a tüneteit: túlzott zihálás, letargia, nyáladzás, magas testhőmérséklet, hányás, eszméletvesztés. Ha efféle jeleket észlelünk cicánkon, akkor azonnal vigyük el őt állatorvoshoz, de már otthon kezdjük el az állat hűtését. Tehetünk mirelit termékeket a tarkóra, hajlatokba, az állat testére hűvös vizes törülközőt helyezhetünk, és ventillátorral fújhatjuk.  Az autóban kapcsoljuk be a klímát és mireliteket helyezzünk az állatra a korábban leírt módon, amíg szakszerű segítséget nem kap. Nagyon fontos, hogy soha nem szabad nagyon hirtelen lehűteni az állatot, mert az a pusztulását okozhatja.