Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Nyúltartás a kertben

2022. július 22.

Nyúltartás a kertben

A nyulak sokak által kedvelt háziállatok, hiszen rendkívül aranyosak tudnak lenni a hosszú, lógó vagy álló füleikkel egyaránt. Azt azonban kevesen tudják róluk, hogy sok törődést és különleges életkörülményeket igényelnek ahhoz, hogy egészségesek és boldogok lehessenek. Ez kissé körülményessé teszi a kertben való tartásukat, de kellő elővigyázatossággal és odafigyeléssel nem kivitelezhetetlen.

Ha nyuszinkat kint szeretnénk tartani, akkor ügyelnünk kell a következő veszélyekre:

  1. Ragadozók

A kedvtelésből tartott tapsifülesek nem képesek úgy megvédeni magukat a ragadozóktól, mint vad őseik. Mivel a nyulak zsákmányállatok, így fennáll a veszélye annak, hogy támadás éri őket, például macskák, kutyák, mosómedvék, sólymok vagy rókák által.

  1. Szökés

A nyulak szeretnek ásni, tehát, ha kisemlősünk otthona a talajon vagy a fűben van és nincs körülvéve hálós dróttal, ami le van ásva a földbe is, akkor bizony könnyedén megléphet.

  1. Növények

Ha a nyuszit szabadon engedjük a kertben, akkor valószínűleg meg fogja kóstolni az ott lévő növényeinket. Ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mely virágok mérgezőek a nyulakra nézve, és azokat mihamarabb el kell távolítanunk az udvarunkról.

  1. Időjárás

Speciális intézkedésekre és kiegészítőkre lehet szükségünk ahhoz, hogy meg tudjuk védeni háziállatunkat az időjárás viszontagságaitól. A nyulak nem viselik jól a szélsőséges hőmérsékletet és a nedves környezetet.

  1. Magány

A kertben tartott nyuszik általában nem kapnak annyi törődést és szociális interakciót, mint a lakásban élő tapsifülesek, különösen, ha nincs nyúltársuk, így hamar magányosnak és szomorúnak érezhetik magukat.

Ahhoz, hogy szőrgombócunk egészséges és boldog életet élhessen kinti nyusziként is, gondoskodnunk kell a védelméről, valamint egy megfelelő lakhelyről.

A nyulak nagyon aktívak és sok helyet igényelnek. A kinti házikónak minimum akkorának kell lennie, hogy kényelmesen fel tudjon állni benne kétlábra a nyuszi, bármerre el tudjon feküdni teljes hosszban, és tudjon benne ugrabugrálni is, vagyis legalább három teljes ugrást meg tudjon tenni.

Felügyelet nélkül nem ajánlott szabadon hagyni a kertben a kisemlőst, így a nyúlházhoz kapcsolódóan érdemes felállítani egy karámot is, ami legalább háromszor akkora területet biztosít, mint a ketrec. Javasolt ennek a tetejére is hálót felszerelni, hogy ne férhessenek hozzá a fentről érkező ragadozók sem kedvencünkhöz. A háló egyik fele lehet ponyva is, így a közvetlen napfénytől is meg tudjuk óvni nyuszinkat.

Fontos, hogy a kinti tapsifülessel is napi szinten foglalkozzunk. A nyulak szociális, intelligens és érdeklődő kisállatok, akiknek szükségük van társaságra. Érdemes két nyuszit együtt tartanunk a nagyobb boldogság érdekében, de ez sem jelenti azt, hogy ne lenne ránk is szükség a hét minden napján.