Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Nyuszi játékok házilag

2019. június 11.

Nyuszi játékok házilag

Sokan nem tudják, de a nyusziknak is szükségük van játékokra, mert bizony ők is nagyon szeretnek mókázni. Általában csendesek, nem tudnak ugatni vagy nyávogni, hogy felhívják magukra a figyelmünket. A nyuszik is ugyanolyan interaktívak lehetnek, mint a kutyák vagy macskák, ezért soha ne tartsunk nyuszit csak ketrecben anélkül, hogy lehetőséget biztosítanánk a szaladgálásra és játékra.

A törpenyulaknál a mentális stimuláció hiánya előbb-utóbb egészségügyi problémákhoz vezethet, ezért fontos, hogy rendszeresen engedjük ki kisbarátunkat a ketrecéből, és játsszunk vele. A kereskedésekben nem túl széles a kínálat a nyuszi-játékok tekintetében, de szerencsére egy kis kreativitással házilag is remek játékszereket készíthetünk, ráadásul nem kell hozzájuk mélyen a zsebünkbe nyúlnunk.

Alagút

Mivel a természetben is szeretnek a nyulak bujkálni, így az alagút az egyik legkedveltebb játékszer a házi tapsifülesek körében. Ehhez formálhatunk alagutat például egy posztertáblából, amelynek éleit a találkozásnál tűzőgéppel rögzíthetjük. A kapcsokat ne felejtsük el leragasztani, nehogy megsértsék a nyuszit. Az alagút egyik végét le is zárhatjuk, figyeljük meg, hogy az egyik oldalán zárt, vagy a mindkét végén nyitott verzió tetszik-e jobban szőrgombócunknak. Amennyiben csak kartondobozaink vannak otthon, azokat is bátran felhasználhatjuk egymás mögé helyezve hasonló célra. Ha hosszabb alagutat rakunk össze, akkor akár ablakokat is vághatunk ki néhány helyen.

Rágójátékok

A nyuszik szeretnek mindent megrágcsálni, ezért érdemes olyan játékszereket is biztosítanunk a számukra, amelyeket pont erre a célra szánunk, mondjuk a ketrecrács vagy az etetőtál helyett. Egy kezeletlen fából készült labda vagy kocka például jó választás lehet, ám nem mindegy, hogy milyen fát használunk fel. Tömör fa esetében a fenyő, gallyak esetében a fűzfa például teljesen rendben van, viszont barack-, szilva-, cseresznye-, és vörösfenyő ágat vagy gallyakat soha ne adjunk törpenyuszinknak, mert ezek a veszélyes kategóriába tartoznak. De választhatunk egyszerűbb megoldást is, a kartondobozok és az általános (illat- és festékmentes) wc-papír gurigák is tökéletesen megfelelnek rágójátéknak. Ez utóbbiak széleit akár pár centinként be is vághatjuk, meghajthatjuk, így még izgalmassá válhatnak a tapsifüles számára.

Törölköző

Még egy egyszerű törölköző segítségével is szórakoztathatjuk nyuszinkat. Húzhatjuk körülöttük, rajta is ülhetnek közben, de karmolászni is jó lehet az anyagát. Amire viszont figyelnünk kell, hogy sok tapsifüles szereti lepisilni is a törölközőket, ezért rendszeresen mosnunk kell őket.

Kis műanyag palackok

A kiürült félliteres ásványvizes palackunkra tekerjük vissza a kupakját és tegyük a kisemlős elé. Tapsifülesünk valószínűleg szívesen fogja lökdösni, gurítani a padlón. De ez esetben is résen kell lennünk, mert nem szabad megengednünk kedvencünknek, hogy megrágcsálja a műanyagot.

Bármilyen játékszerrel is lepjük meg háziállatunkat, ne felejtsük el, hogy a legfontosabb a biztonság. Mindig csak olyan alapanyagokat szerezzünk be, amelyek biztosan nem tudnak sérülést vagy mérgezést okozni kisemlősünk számára. Soha ne hagyjuk a tapsifülest egyedül játszani, mindig figyeljünk rá, hogy időben cselekedni tudjunk, ha szükséges.