Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Örökbefogadás – így készülj fel

2020. március 19.

Örökbefogadás – így készülj fel

Kevés olyan jótékony dolog van, mint egy állat befogadása, de jól meg kell fontolnunk, hiszen 10-15 év elköteleződéssel jár, és számos tényezőt figyelembe kell vennünk. Évről évre egyre több kutyus kerül menhelyre, mert a gazdik nem számoltak minden velejáróval: pénz, idő, családtagok reakciója, stb. Mielőtt végleges döntést hoznánk, ajánlott végigmennünk egy ellenőrző listán, hogy valóban készen állunk-e rá.

  1. Tudjuk mennyi költséggel jár egy kutya örökbefogadása?

Az örökbefogadási díjon túl, ami menhelytől függően néhány ezer forintos tétel, ott vannak az eb gondozásának éves költségei is. Kalkulálnunk kell az eledelek, az etetőtálak, itatók, fekhely, nyakörv, póráz, játékok, oltások, és az esetleges megbetegedések kezelésének árával is. Akkor vállaljunk háziállatot, ha van legalább 300 000 Ft-unk félretéve, amihez bármikor hozzá tudunk nyúlni kedvencünk érdekében, ha szükséges.

  1. Van elég időnk egy kutyára?

Függetlenül attól, hogy fiatal vagy idős négylábút fogadunk örökbe, szükség lesz az állat nevelésére. Hogy pontosan mennyi időt kell rászánnunk, az természetesen egyénfüggő lehet. De fontos tudnunk, hogy egyik kutya sem tudja azonnal, hogy hogyan kell viselkedni a házban. A napi séták is minden korosztálynál elengedhetetlenek, azok lehetnek 10 percesek, de akár több órásak is. Ehhez figyelembe kell vennünk az adott állat korát, fajtáját és egészségügyi állapotát is. Több kutyánál kihívást jelenthet a szőr ápolása, így ez is egy szempont lehet bundás pajtásunk kiválasztásakor.

  1. Van tervben költözés vagy munkahelyváltás?

Heraclitus, a görög filozófus szerint az életben az egyetlen állandó dolog a változás. Ezt pedig van, hogy nehezen viselik az állatok. De gondoljuk át. Ha költöznünk kell, akkor magunkkal tudjuk vinni bundás barátunkat is? Ha új munkahelyünk lesz, akkor is lesz elég időnk egy négylábúra? Vagy esetleg tudunk fizetni valakinek, hogy gondozza kutyusunkat?

  1. Gondolnunk kell másokra is a családban?

Ha van már valamilyen háziállatunk vagy több személlyel élünk együtt a lakásban, akkor az sem egy elhanyagolható tényező. Győződjünk meg arról, hogy meglévő kedvencünk biztosan hajlandó-e elviselni maga mellett egy másik állatot, és arról is kérjünk információt, hogy a kiszemelt menhelyi kutyus jól kijön-e más ebekkel vagy macskákkal. Családtagjainkkal pedig érdemes egyeztetnünk, hogy szívesen látnának-e a házon belül bundás egyedet, és sajnos kalkulálnunk kell azzal is, hogy felmerülhet a szőrallergia.

  1. Elég önzetlenek tudunk lenni?

Egy napsütéses szombat délután kellemes lehet a séta ugató barátunkkal, de akkor is ki kell mozdulnunk vele, ha épp esik vagy havazik. A rendszeres testmozgás elengedhetetlen a kutyusok életében.

Ha jól átgondoltuk, és minden kérdést ki tudunk pipálni, akkor készen állunk az örökbefogadásra, és arra, hogy egy háziállatnak hosszú, boldog életet biztosítsunk.