Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Őszi cica, gyenge cica?

2019. szeptember 05.

Őszi cica, gyenge cica?

Ősszel sok minden megváltozik. A lombkoronák besárgulnak, majd a levelek lehullnak, a makk és a dió is lepotyog a fákról, a levegő hűvösebb lesz, reggelente harmat jelenik meg a füvön. Ahogy egyre rövidebbé válnak a nappalok, úgy a cicák is egyre hosszabb időt töltenek el meleg, puha ágyikójukban, még a megszokottnál is többet lustálkodnak. Ebben az időszakban különösen oda kell figyelnünk az immunrendszerük megerősítésére.

A macskák elég rugalmas lények, de ugyanúgy, mint az emberek vagy a kutyák esetében, náluk is fontos az erős immunrendszer fenntartása ahhoz, hogy megóvhassuk őket egyes betegségektől.

Törekedjünk arra, hogy bársonytalpúnk étrendje egész élete alatt tápláló és kiegyensúlyozott legyen. A cicáknak kínált ennivaló akkor megfelelő, ha az magas biológiai értékű fehérjében gazdag. Mindezek mellé ideális esetben alacsony szénhidráttartalom párosul, hogy ne alakulhasson ki túlsúly. A magas minőségű eledelek általában megfelelőek ilyen szempontból, de mindig ajánlott elolvasni a csomagoláson feltüntetett összetevőket. A hozzáadott vitaminok különösen hasznosak lehetnek az őszi hónapokba érve. Figyeljünk arra, hogy a termék ne tartalmazzon színezékeket és más mesterséges adalékanyagokat, mert azok hátrányosan befolyásolhatják az állatok immunrendszerét. Továbbá ügyeljünk arra is, hogy háziállatunk mindig hozzá tudjon jutni friss, tiszta ivóvízhez.

A stressz jelentősen képes befolyásolni a minitigrisek immunrendszerét, ezért nagyon fontos, hogy viszonylag stresszmentesen és biztonságos környezetben éljenek. Nem szeretik a zsúfoltságot, és azt sem, ha nem elég tiszta a hely, ahol a mindennapjaikat töltik. A kisméretű, rosszul szellőző terek szintén problémát jelenthetnek.

A cicák olyan környezetben szeretnek élni, ahol rengeteg a tenni- és felfedezni való, vagyis biztosított a szórakozás lehetősége. Az igaz, hogy a macskák alapvetően sokat alszanak, de ha felkelnek, akkor mind fizikai, mind mentális szempontból szeretik aktivizálni magukat. Ezért érdemes befektetni például minőségi, interaktív játékszerekbe, hogy szobatigrisünk akkor is játszhasson és lefoglalhassa magát, amikor mi nem vagyunk otthon, vagy épp nem tudunk rá időt szánni.

MORE FOR CATS IQ cicajáték fakarika golyóval 36cm

Vannak helyzetek és időszakok, amikor indokolt lehet különböző étrendkiegészítők használata. Ezek alkalmazásához viszont mindenképp kérjük ki az állatorvos véleményét, mert a szervezetbe bekerülő túl sok vitamin is káros lehet, nem csak a hiányuk.

Táplálékkiegészítőkre egyébként főként az idősebb vagy az antibiotikumos kezelés alatt álló macskáknak lehet szükségük. Az állatok szervezetébe pluszban bevitt vitaminok segíthetnek egyes bakteriális fertőzések megelőzésében vagy leküzdésében is. De hogy pontosan mire és milyen mértékben van szüksége korosodó bársonytalpúnknak, az csak egy átfogó vizsgálat után tud kiderülni.

Idős vagy már legyengült immunrendszerű cica esetében a bolhák elleni kezelések és az oltások is negatív hatással lehetnek, így ezeket amennyire lehet, érdemes elkerülni. Ha bármilyen kérdésünk merülne fel kedvencünk gondozásával kapcsolatban, kérjünk tanácsot állatorvosunktól.