Őszül a kutyám! – Mit érdemes tudni?

2021. október 01.

Őszül a kutyám! – Mit érdemes tudni?

Ahogy az emberek, úgy bizony a kutyusok is elkezdhetnek őszülni az évek
előrehaladtával, ám nem mindig az idő múlásának köszönhető a fehér szőrszálak
megjelenése. Az életkoron kívül számos más tényező is okozhat őszülést. Akár rossz
étrend, stressz vagy szorongás is elindíthatja a folyamatot. Ha négylábúnk még fiatal,
akkor mindenképp ajánlott állatorvoshoz fordulnunk a problémával.

Az őszülés

Ahhoz, hogy megértsük miért őszül kutyánk, tudnunk kell, hogy mi adja az eb bundájának a színét. Első sorban a genetikára vezethető vissza pajtásunk színe, minden fajta esetében megvannak a sajátosságok szín, textúra és hossz tekintetében is. Keverék kutyus esetében az egyik vagy akár mindkét szülő szőrzetének tulajdonságai is visszaköszönhetnek.

A melanin az a pigment, amely meghatározza az állat szőrzetének színét, akárcsak az embereknél. Az ősz szőrszálak akkor jelennek meg, amikor a kutya testében lévő melanin csökkenni kezd. A melanin csökkenése azonban nem mindig az életkornak tudható be. 

Mik lehetnek az okok?

  1. Életkor

A fő ok az őszülésnél az öregedés. Az első fehér/szürke szőrszálak általában 7-8 éves kor körül jelennek meg. Ha ebben az életszakaszban kezd el őszülni bundás barátunk, akkor nem kell aggódnunk, hiszen gyakori és természetes jelenség. Az idősödő kedvenceknek először az arca kezd el kifehéredni, majd fokozatosan észlelhetjük a test többi területén is. Velejárója lehet:

– Az érzékek gyengülése (látás, szaglás, hallás, stb.)
– A vizelet inkontinencia megjelenése
– A letargia és a fáradtság növekedése
– A súlyváltozás

  1. Stressz

Amennyiben háziállatunk fiatalon kezd el őszülni, akkor a kiváltó ok nagy eséllyel lehet a stressz. Több dolog következtében is stresszelhet kutyusunk, például a magány, az elhagyatottság érzése miatt, vagy a szeretet személy halála, esetleg új családtag, baba, valamint háziállat érkezése miatt. Ilyenkor azt figyelhetjük meg, hogy az eb ódzkodik, szorong, szomorú. Azt is tudnunk kell, hogy, ha mi gazdiként stresszesek és szorongóak vagyunk, akkor azt öntudatlanul is átvihetjük pajtásunkra.

  1. Helytelen táplálás

Ha kutyánk nem kapja meg azokat a tápanyagokat és vitaminokat, amelyekre a szervezetének szüksége van, akkor az szintén lehet oka a korai őszülésének. Fontos, hogy az étrendjének legalább 70%-a húsokból és halakból álljon, 30% pedig lehet zöldség, gyümölcs, esetleg gabona. Persze lehetnek kedvencünknek egyedi igényei, ezért mindenképp ajánlott egyeztetünk az állatorvossal. Azt se felejtsük el, hogy nem csak az arányokra kell ügyelnünk, hanem a magas minőségre is. Mindig olvassuk el a csomagoláson feltüntetett összetevők listáját. Szintén elengedhetetlen, hogy az eb ivóvize is friss és tiszta legyen.

  1. Genetika

A genetika is befolyásolhatja azt, hogy mikor és mennyire kezd el őszülni kutyusunk. A fekete, illetve sötét szőrű kutyáknál nagyobb eséllyel és korábban figyelhető meg őszülés, mint világosabb társaiknál. Ez teljesen természetes, nem kell aggódnunk miatta, de továbbra is igyekezzünk nyugodt környezetet biztosítani kedvencünknek, és ügyeljünk az életkornak megfelelő etetésre.