A tökéletes otthoni környezet befogadott cicák számára

2019. február 21.

A tökéletes otthoni környezet befogadott cicák számára

Megnyitni otthonunkat egy árva kistigris előtt sok-sok boldog pillanatot okoz. Nagyon fontos azonban, hogy a jövendőbeli cicagazdik tisztában legyenek vele, hogyan tehetik újdonsült kedvencük számára igazán otthonossá új környezetét. Összegyűjtöttünk pár tippet, ami segíthet a gazdiknak!

Különítsük el otthonunk egy részét!

Ahelyett, hogy a kezdetektől fogva elérhetővé tennénk az egész lakást az új lakó számára, szerencsésebb, ha kialakítunk egy kisebb területet, ahol biztonságban és nyugalomban érezheti magát. Később, ahogy fejlődik, úgy biztosítsunk neki fokozatosan egyre nagyobb teret!

Győződjünk meg róla, hogy a kiválasztott helyiség kényelmes hőmérsékletet biztosít bársonytalpúnk számára, valamint könnyedén tisztán tartható. Ez azért különösen fontos, mert nagy gondosságot igényel a szoba tisztítása és fertőtlenítése abban az esetben, ha netán kedvencünk megbetegedne, vagy újabb cicát szeretnénk örökbe fogadni.

Vegyük figyelembe az örökbefogadott cicánk életkorát!

A különböző korú macskák különböző igényekkel rendelkeznek, ezért ennek megfelelően kell kialakítani új környezetüket, hogy megfelelően fejlődhessenek.

Fontos, hogy a kiscicák életük első 4 hetében még csak anyatejet esznek, ezért ennél fiatalabb kicsi macskát csak akkor fogadjunk be, ha vállalni tudjuk a gyakori cumiztatást..

Ha a befogadott minitigris 5-8 hetes, akkor kezdetben egy hálós, felül cipzárral zárható járóka nagyszerű választás lehet a cica új lakhelyéül. Érdemes a járóka alját takaróval bélelni. Nagyon fontos, hogy az új otthon könnyen tisztítható, fertőtleníthető legyen. Helyezzünk el a cica mellett egy sekély alomdobozt, lehetőleg illat- és csomómentes macskalommal feltöltve.

http://www.fressnapf.hu/premiere-alom-moments-cicakolykoknek-12l/

Mivel befogadott új kedvencünk már túl van az elválasztáson, ezért sekély tálakban, – kezdetben főleg nedves – eledelt és vizet is el kell helyeznünk mellette. Ahogy kedvencünk egyre fejlődik, bővíthetjük a „lakrészt” rejtekhellyel, kis macskaággyal és biztonságos játékokkal is. Ha fiatal bársonytalpúnk már elég idős ahhoz, hogy elhagyja a járókát, akkor bártan hagyhatjuk, hogy felfedezze az egész lakást.

Ha felnőtt cicára esik a választásunk, különös teendőket nem igényel a házba beköltöztetése (kivéve persze, hogy cicabarát legyen a házunk), viszont sokkal türelmesebbnek kell lennünk vele! A már kifejlett szobatigrisek nehezebben alkalmazkodnak, viszont mikor megszokták új környezetüket és új gazdijukat, sokkal hálásabbak, mint hinnénk.

Az ideális környezet

Ha megoldható, akkor érdemes a szőnyeggel borított szobáktól távol tartani kedvencünket, hiszen nehezen tisztíthatók és fertőtleníthetők. Azokat a helyiségeket, amikbe szőrmókunk be tud menni, ajánlatos cica-biztossá tenni. A szűk helyeket, ahova kedvencünk beszorulhat, zárjuk le, próbáljuk meg megakadályozni, hogy felmásszon a magas bútorokra, illetve tegyünk el a mérgező növényeket és apró tárgyakat, amiket lenyelhet. Ha a lakás már biztonságos, nincs más dolgunk, mint felállítani az alomdobozt, az etetőtálat és az itatót (nem szerencsés, ha nagyon közel vannak az alomhoz), és további kényelmi eszközöket, mint például egy cicaágy, vagy éppen kaparófa.

AniOne kaparófa Candy szürke 60x115cm

Az örökbefogadás életet ment és nem igényel rengeteg teret!

Egy árva kisállat befogadása rengeteg csodálatos pillanatot okoz, és ha megfelelően előkészítjük lakásunkat az új lakó érkezésére, akkor akár kisebb helyen is kényelmes és boldog életet biztosíthatunk az új jövevény számára.