Óvjuk a tappancsokat! – Kutyasétáltatási tippek nyárra

2021. június 29.

Óvjuk a tappancsokat! – Kutyasétáltatási tippek nyárra

Sokan szeretünk a nyári napokon nagyobb sétákra indulni kutyusunkkal, de van valami, amit nem szabad elfelejtenünk: a forró beton sérüléseket okozhat kutyánk mancsain. Ha tenyerünket nem tudjuk legalább tíz másodpercig az aszfalton tartani, akkor azon kedvencünknek sem lesz kellemes a séta. Vigyázzunk a tappancsokra!

  1. Hűvösben mozduljunk ki

Sétálni minden évszakban kell, de ahogy télen, úgy nyáron is több odafigyelést igényel ez a közös program. Ha tudjuk, hogy napközben kánikula várható, akkor inkább reggel vagy este induljunk el otthonról, amikor még, illetve már kicsit hűvösebb az idő. 

  1. Keményítsük meg a kutya mancsait

A fiatalabb ebeknek puhábbak és érzékenyebbek a párnácskái, de ha sokat hagyjuk kedvencünket a hidegebb napszakban a durva betonon kutyagolni, akkor valamelyest keményebbé fognak válni a mancsok. Így természetes módon alakul ki ellenállás a forró felületek által okozott károkkal szemben.

  1. Maradjunk a füvön

Ha mégis olyankor mozdulunk ki, amikor már melegszik az idő, akkor figyeljünk arra, hogy ne nagyon tartózkodjon négylábúnk a betonon, inkább a füves területeket részesítsük előnyben. Ha van a közelben árnyékos park, az tökéletes helyszín lehet egy kiadós szaladgáláshoz.

  1. Nedvesítsük meg a tappancsokat

A kemény, de száraz mancsok hajlamosabbak arra, hogy megrepedezzenek, elkezdjenek hámlani vagy megsérüljenek, ezért érdemes benedvesíteni az eb lábát, ha elkerülhetetlen, hogy meleg felületre lépjen. 

  1. Használjunk mancskrémet

Gyaloglás előtt kenjünk be kedvencünk párnácskáit mancsvédő krémmel. Ezeket a speciális termékeket úgy tervezték, hogy azok megvédjék bundás pajtásunk tappancsait a külső káros hatásoktól. Nagyon fontos szempont az is, hogy a kutyák a talppárnákon keresztül is képesek hőt leadni, így a lihegés mellett ez is egy módja a túlhevüléstől való védelemnek.  Emiatt kánikulában nagyon fontos, hogy semmi olyasmit ne kenjünk a talpakra, ami akadályozza a hőleadást.

  1. Próbáljuk ki a kutyacipőket

A kutyacipők a melegtől és más sérülésektől is képesek megvédeni háziállatunk mancsait. Fontos, hogy megfelelő méretűt és minőségi darabot válasszunk, valamint fokozatosan szoktassuk hozzá ugató barátunkat. Eleinte csak a lakáson belül, néhány percre adjuk rá a lábbeliket az ebre, és szép lassan növeljük az időt. Ha jól viseli kedvencünk, mindenképp dicsérjük és jutalmazzuk meg. Mikor már gond nélkül járkál kutyusunk a kiscipőkben, kimehetünk vele a szabadba is.

  1. Ellenőrizzük a mancsokat

Indulás előtt és érkezés után is vizsgáljuk meg kutyánk lábait, hogy nincs-e rajta kisebb vagy nagyobb sérülés. Ha a párnák között találunk valamilyen törmeléket, óvatosan húzzuk ki. Egy szobahőmérsékletű nedves ruhával mindig ajánlott áttörölgetni háziállatunk tappancsait. Így eltávolíthatjuk a szennyeződéseket, mely által akár eddig nem látható, apró vágásokat, karcolásokat is észrevehetünk. Ha az eb fájlalja a lábát vagy komolyabb sebet találunk, akkor mindenképp forduljunk állatorvoshoz.