Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Páncélost a kerti tóba

2018. július 31.

Páncélost a kerti tóba

A kerti tó igazi színfoltja egy udvarnak, főleg, ha a jól megszokott növények, sziklák és aranyhalak mellett, új és különlegesebb lakókat is költöztetünk a vízbe. Eláruljuk, melyik kisállat a megfelelő választás, ha fel szeretnénk turbózni kerti tavunkat. A válasz nem más, mint a teknős.

Számos különböző víziteknős faj létezik (pl. vörösfülű ékszerteknős, sárgafülű ékszerteknős, szelenceteknős), ezért fontos, hogy mielőtt kiválasztjuk a számunkra leginkább megfelelőt, nézzünk utána a részletes fajleírásoknak és igényeknek.

Nem számít, hogy frissen telepítünk tavat a kertbe, vagy már meglévő dísztavunkba költöztetjük a páncélosokat, mindkét esetben lényeges, hogy legyen szintezése a tónak. Legyen ahol mélyebb vagy sekélyebb a víz, és mindenképp kell megfelelő kijárat, amelyen biztonságosan a szárazföldre evickélhet kedvencünk.

Bizonyos teknősfajok egyszerűen nem rajonganak a vízi növényekért, mások pedig megeszik őket. Egyik helyzet sem ideális, ezért próbáljunk meg arra törekedni, hogy inkább a parton legyenek a növények a víz helyett. A nádas tökéletesen megfelel a célnak.

Sziklákat és vaskosabb, benyúló faágakat helyezünk el a tóban, mivel ezek nagyszerű játszótérként, napozóteraszként és hálószobaként szolgálnak teknőseink számára.

Lényeges, hogy tavunk biztonságos és elkerített legyen, ugyanis a tekiket nem korlátozza a vízfelszín. Kimászhatnak vagy elkóborolhatnak, ha nincsen megfelelő akadály előttük. Az, hogy milyen falat húzunk a dísztó köré, annak csak a fantáziánk szabhat határt. Bármivel is kerítjük el a tavat, mini kerítéssel, kőrakással, sövénnyel, minden esetben arra érdemes ügyelni, hogy 30 centinél ne legyen alacsonyabb, és ne tudjon kibújni rajta, alatta vagy felette teknősünk.

Vannak szezonális tennivalóink is. Nyáron fokozottan ügyeljünk a tisztaságra – bár egész évben fontos a megfelelő szűrés, forgatás –, ugyanis ebben az időszakban gyakrabban lehet szükség teljes vízcserére. Amikor ez bekövetkezik, igyekezzünk hasonló hőmérsékletű vizet visszatölteni a tóba, mint amilyen előtte volt. Az árnyékolás is fontos, bizonyos fajok nagyon kedvelik a napfényt, de vannak, amelyek kifejezetten kellemetlenül érzik magukat a napon.

Gondoljunk a télre is! Egyes fajok egészen októberig jól elvannak a hűvösebb vízben is, más fajok azonban már szeptemberben kellemetlenül érzik magukat, de a fagyokban mindenképpen melegebb helyen kell elszállásolni őket.