Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Papagáj a lakásban: előnyök és hátrányok

2019. március 13.

Papagáj a lakásban: előnyök és hátrányok

Háziállatot tartani nagy felelősség. Időt, pénzt és energiát kell rászánnunk, de rengeteg örömöt is tud okozni egy kiskedvenc, legyen szó kutyáról, macskáról, nyúlról vagy éppen papagájról. Ha egy csőrös pajtást szeretnénk hazavinni otthonukba, nem árt, ha ismerjük a vele járó előnyöket és hátrányokat is, hogy a szerint mérlegelhessünk.

Előny: Intelligensek

A papagájok rendkívül intelligens madarak. A nagyobb fajok például képesek lehetnek egy óvodáskorú emberpalánta szintjén megérteni a fogalmakat. Sok esetben szavakra és trükkökre is megtaníthatók.

Hátrány: Rendetlenek

Ha papagájt tartunk a lakásban, fel kell készülnünk arra, hogy apró magocskák lesznek szétszórva mindenfele. Segíthet, ha áttetsző műanyaglapokat rögzítünk körbe a kalitka alsó részére, és könnyen takarítható padlóra helyezzük a madárlakot. A szobában szabadon repülő madár számos dolgot megrágcsálhat, különösen a nagyobb, erősebb csőrű madarak okozhatnak komolyabb károkat bútorainkban.

Előny: Sok faj tud beszélni

Egyes fajok csodálatos képességgel rendelkeznek, és képesek leutánozni az emberi hangokat, szavakat. A tanítástól függően még bizonyos kifejezések jelentését is ismerhetik, például színeket, formákat.

Hátrány: Nem minden papagáj beszél

Sajnos nincs garancia arra, hogy tollas barátunk beszélni fog, még akkor sem, ha ez a képesség egyébként jellemző az adott fajra. Tehát ne ez legyen az elsődleges szempont, amikor háziállatot tervezünk vásárolni. Nagy az esélye, hogy szárnyasunk nem szavakat fog utánozni, hanem csak a mikró vagy a csengő hangját, esetleg a köhögésünket, mert ezek jobban hasonlítanak a természetes hangokhoz.

Előny: Változatos méret és szín

A papagájok sok méretben és színben léteznek, nekünk csak el kell döntenünk, hogy melyik faj lenne a legkompatibilisebb számunkra. A választás során vegyük figyelembe, hogy mekkora életteret tudunk biztosítani csőrös barátunknak. Természetesen nem az esztétikum az elsődleges szempont a választáskor, hanem az, hogy melyik faj igényeit tudjuk teljes mértékben kielégíteni.

Hátrány: Hiába szépek, ha összeférhetetlenek

Egy szivárványlóri például rendkívül gyönyörű, na de etetése koránt sem egyszerű, hiszen fő tápláléka a nektár. Az amazonok is lenyűgözőek, de kis lakásba nem valók. Egy papagáj nem egy függöny vagy dísz. A papagájok élőlények, nem dönthetünk kizárólag a külső tulajdonságaik alapján, hiszen éreznek és szükségleteik is vannak.

Előny: Szociálisak

A madarak szuper házikedvencek, játékosak, kedvesek, aranyosak. A kutyákkal ellentétben nem kell őket sétálni vinni de rengeteget kell velük foglalkozni, különösen igaz ez a nagyobb madarakra. A papagájok társas lények, ezért ne tartsuk őket magányosan.

Hátrány: Igényesek

A papagájok nagyon szociálisak, a vadonban is kisebb-nagyobb rajokban, csapatokban élnek. A kutyákkal ellentétben, akik általában követnek minket mindenhova a házban, a szárnyasok inkább egy területen szeretnek tartózkodni, és hangos rikácsolásba kezdhetnek, amikor elhagyjuk az adott szobát. Szóval, ha nem tudunk elég időt eltölteni tollas barátunkkal, akkor ajánlott meglepnünk egy fajtárssal. A nagy papagájok csak igazán elhivatott embereknek valók, akik hajlandóak rengeteg időt áldozni kedvenceikre. Ha egy nagy madár igényei nincsenek megfelelően kielégítve mind intellektuális, mind szociális- érzelmi és fizikai szinten (mozgásigény), akkor számos egészségügyi és pszichés problémával számolhatunk. Nagyon alaposan gondoljuk meg, hogy nagy madarat fogadunk-e lakásunkba. Ilyesmit csak akkor tegyünk, ha alaposan tájékozódtunk és nagyon végig gondoltuk a dolgot minden részletében. Számos szomorú pillanatot és csalódottságot, lelkiismeret furdalást kerülhetünk el ilyen módon. Ha pedig alkalmasak vagyunk erre a nagy feladatra, akkor nagyon-nagyon sok örömmel járhat egy ilyen intelligens tollas barát közelsége.

Előny: Hosszú ideig élnek

A kisebb papagájok megfelelő tartási körülmények között 20, 30 vagy akár 40 évig is élhetnek, a nagytestűek pedig elérhetik a 80 éves kort is. Ez azt jelenti, hogy szárnyas kedvencünk bizony sokáig velünk marad, és élvezhetjük a társaságát.

Hátrány: Hosszú ideig élnek

Mi lesz madarunkkal, ha egyetemre megyünk, elköltözünk, komoly párkapcsolatunk lesz, gyermekünk születik? A papagájok olyan sokáig élnek, hogy végig fognak kísérni minket ezeken az eseményeken is. Egy papagáj – különösen egy nagyobb – életre szóló elköteleződést jelent. Arra is gondolnunk kell, ki fog vigyázni csőrös barátunkra, ha mi már nem leszünk.