Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Papagáj kisokos

2018. június 19.

Papagáj kisokos

Sokan kedvelik a papagájokat szórakoztató személyiségük és színes tollazatuk miatt. Fajtól függően egy papagáj 10 vagy akár 100 évig is élhet, tehát alaposan meg kell fontolnunk, hogy biztosan szeretnénk-e elköteleződni hosszú-hosszú évekre. Mielőtt belevágnánk, ismerjük meg jól ezeket a csodálatos szárnyasokat.

Az egyik legfontosabb a kiegyensúlyozott étrend kialakítása. Egyes új madártulajdonosok úgy gondolják, hogy levesznek a polcról egy zacskó papagáj pelletet vagy magot, és ennyi az egész. Ez persze nem elegendő. Tollas barátunk táplálása azért nem ennyire egyszerű. Tudnunk kell, hogy melyek azok a tápanyagok, amelyek elengedhetetlenek a megfelelő fejlődéshez, és melyek azok az élelmiszerek, amelyeket kerülnünk kell. A helytelen etetés hosszú távon egészségügyi problémákat okoz, és hiánybetegségek kialakulásához is vezethet. Kiemelt szempont, hogy mindig tiszta vizet és mosott gyümölcsöket vagy zöldségeket adjunk szárnyas barátunknak, hogy biztosan ne jussanak kórokozók a szervezetébe. Az etetők és az itatók rendben tartására is nagy figyelmet kell fordítanunk.

A különböző pelletek minősége és zsírtartalma jelentősen eltérhet, ezért mindenképpen figyeljünk arra, hogy jó minőségű, a madár fajának megfelelő eledelt válasszunk. Papagájoknál a kiválasztott pelletált eledel és magkeverék mellé egyéb ételeket is kínálhatunk, mint például gyümölcsöket, zöldségeket, főtt tojást (maximum hetente egyszer), sovány főtt húst és dióféléket (ha nagyobb madarunk van). Az finomságokat, akár fel is fűzhetjük és beakaszthatjuk a kalitkába, így még élvezetesebbé válik az étkezés, arra azonban nagyon ügyeljünk, hogy a madár semmilyen módon ne akadhasson bele a füzérbe. Nagyon fontos, hogy utánajárjunk, hogy pontosan mi az, amit ehet, és mit nem ehet csőrös kedvencünk. Egyes természetben fellelhető vagy nem feldolgozott magok, valamint az avokádó, a só, az alkohol és a csokoládé mérgezően hathat a madarakra, ezeket mindenképp kerüljük. Sőt! Egyes szobanövények és egyéb berendezési tárgyak is problémásak lehetnek, ezeket érdemes olyan helyre tennünk, ahol biztosan nem fér hozzájuk madarunk.

Jó, ha tudjuk, hogy időnként a papagájoknak is szükségük van karomvágásra, ha nem tudja megfelelően koptatni azokat. Ehhez speciálisan erre a célra kialakított ollót kell beszereznünk, és még az ilyen karomvágókkal is nagyon vigyáznunk kell arra, hogy nehogy túl nagy darabot vágjunk le, és vérezni kezdjen szárnyasunk. Kezdetben érdemes a tenyésztő, az állatorvos vagy a szakképzett eladók segítségét kérnünk hozzá. A papagájok csőre általában természetes módon kopik mászás, étkezés vagy játék közben. Ha mégis valami rendellenességet tapasztalunk, akkor mindenképp vigyük tollas pajtásunkat állatorvoshoz, és ne próbáljuk meg mi magunk helyrehozni a bajt. Hogy a szárnyak rövidítése szükséges-e, arról megoszlanak a vélemények. Bizonyos szempontból biztonságosabb lehet odabent madarunknak, ha nem tud repkedni, de jelentős örömforrástól, a szabad repülés örömétől fosztjuk meg. Ezt a feladatot viszont kizárólag szakember végezze, mert végleges károkat is okozhatunk, ha otthon, gyakorlat nélkül állunk neki.

A vadon élő papagájok szeretnek fürdeni, ezért érdemes erre lehetőséget adnunk házikedvencünknek is. Tehetünk a kalitkába egy kis „medencét” vagy időnként le is spriccelhetjük tiszta vízzel madarunkat. Fontos, hogy ne töltsünk a vízhez semmilyen adalékanyagot, folyékony szappant vagy olajat. Az is fontos, hogy a medence ne legyen túl mély, hogy a madár nehogy belefulladjon.

A papagájok elég hangosak tudnak lenni, de a fajok között különbségek vannak ezen a téren, ezért ez is egy fontos szempont lehet, amikor tollas barátot választunk magunknak. A hangoskodás első sorban akkor jellemző, ha a madár unatkozik, tehát időt kell szánnunk kedvencünkre, valamint el kell helyeznünk a kalitkában néhány izgalmas játékszert. Ehhez az is fontos, hogy a kalitka elég nagy legyen ahhoz, hogy a papagáj repkedhessen és játszhasson benne. Ajánlott a madárlaknak olyan helyen lennie, ahol gyakran tartózkodunk, de figyeljünk arra, hogy ne érje szárnyasunkat közvetlen napfény, továbbá a konyha sem túl szerencsés választás.

Sajnos bármennyire is vigyázunk csőrös barátunkra, előfordulhat, hogy megbetegszik. Minden nap nézzünk rá madarunkra, és figyeljünk a jelekre. Amint azt látjuk, hogy valami nincs rendben, azonnal keressük fel az állatorvost. Az alábbi tünetek betegségre utalhatnak:

– túl sok alvás
– a megszokottól eltérő alvásszokás, egyensúlyzavar
– borzolt tollak
– túl sok vagy túl kevés táplálékbevitel
– viselkedés változások
– nehezített légzés
– a szemek és az orrlyukak váladékozása
– a széklet megváltozása
– kopasz területek kialakulása

Tehát a papagájok nagyon sok gondoskodást és figyelmet igényelnek, akár egy teljes életen át. Jól gondoljuk át, hogy képesek vagyunk-e kitartani egy tollas barát mellett, és van-e elég időnk arra, hogy minden nap foglalkozzunk vele, és persze a kiadásokról sem szabad megfeledkeznünk.

 

Forrás: petful.com