Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Papagájok teleltetése

2018. november 19.

Papagájok teleltetése

A hideg időjárás érkezése nem csak minket tud rosszul érinteni, hanem papagájunkat is. Mivel a legtöbb kedvtelésből tartott madárfaj a meleg, trópusi éghajlatú földrészekről származik, így a tél negatívan hathat papagájunk komfortérzetére és egészségére egyaránt. Ezért fontos, hogy segítsünk szárnyas barátunknak, hogy betegségek nélkül, könnyedén átvészelje a fagyos hónapokat.

Bár csőrös pajtásunk minden bizonnyal fogságban született, nagy eséllyel egy meleg területről származik, Afrikából, Ausztráliából, Dél-Amerikából. Egyes fajok megfelelő körülmények biztosítása esetén télen is a nap egy részét a szabadban tölthetik, ha fokozatosan hozzászoknak az egyre hűvösebb időjáráshoz. A folyamatosan lakásban tartott madarakra is jobban oda kell figyelni a hideg idő beköszöntekor, nagy szükségük van rá, hogy ne adjunk esélyt arra, hogy a saját bőrükön érezzék meg milyen zord az időjárás a falakon túl.

A 18 °C alatti hőmérséklet már komoly veszélyt jelenthet madarunk számára, és egy gyors szellőztetés is kellemetlenül érintheti a szárnyast.

Hacsak nem központi fűtéssel rendelkezünk, akkor sajnos nem olyan egyszerű a folyamatos megfelelő hőmérséklet és körülmények fenntartása. A kandalló nem csak azért kockázatos, mert a nyílt lángok megsebezhetik az esetlegesen szabadon repkedő madarat, hanem, mert a kiáramló füst – ami akár ajtónyitáskor is megtörténhet – károsan hathat papagájunk szervezetére. A legtöbb fűtőberendezés hasonlóan veszélyes lehet tollas barátunkra, egyrészt mert kívülről is felmelegedhetnek, másrészt, mert ha nem elektromos verzióról van szó, akkor mérgező gázok keletkezhetnek, amelyek belégzése után a papagájunk bizony elpusztulhat. Tehát nagyon körültekintőnek kell lennünk a fűtőeszköz kiválasztásakor.

Nem csak arra kell figyelnünk, hogy télen ne legyen hideg a lakásban. Gondolnunk kell arra is, hogy a meleg szoba sokszor száraz levegővel jár. Az alacsony páratartalom miatt kiszáradhat a madár bőre, törékennyé válhat a tolla, viszketés és légzési problémák jelentkezhetnek. Az optimális páratartalom fenntartásában nagy segítség lehet egy elektromos párásító, amelyet abban a helyiségben kell elhelyeznünk, amelyben csőrös barátunk kalitkája is van.

Mivel télen a papagájok immunrendszere is sokkal sebezhetőbb, ezért erősítenünk kell, vagy legalább fenntartanunk az egészséges állapotát, ehhez pedig elengedhetetlen a faj igényeinek ismeretében összeállított változatos, helyes étrend. Télen sokan szeretik kiegészíteni kedvencük étrendjét például diófélékkel. Ezek gazdagok omega-3 zsírsavakban, amelyekről köztudott, hogy nagymértékben támogatják az immunrendszert, valamint pozitívan hatnak a szívre, az erekre és a mozgásszervekre is, de tudnunk kell, hogy hizlalnak is, ezért csínján kell bánnunk az adagokkal. A mogyorófélék esetében nagyon fontos a megfelelő tárolás, ellenkező esetben begombásodhatnak, és olyan anyagok kerülhetnek be velük a szervezetbe, amelyek májkárosodást okozhatnak.

Legyen még az étrend része a gránátalma, a mangó, a jamgyökér, az édesburgonya és a sütőtök is, mert ezek bioflavonoidokban és antioxidánsokban gazdag finomságok. Viszont kerüljük az egyszerű cukrokat tartalmazó eleségeket, vagyis ne adjunk madarunknak például borsót, kukoricát, banánt és szőlőt sem.

Bár télen előszeretettel gyújtunk meg finomabbnál finomabb illatú gyertyákat a lakásban, de sajnos, ha papagájunk van, akkor inkább a sima, illatmentes gyertyák közül kellene válogatnunk.  Lehetőség szerint azokat se tollas barátunkkal egy helyiségben égessük el, vagy legalábbis 12 óránál soha ne világítsanak tovább.

Ha mindezekre odafigyelünk, akkor csőrös kedvencünk valószínűleg egészségesen átvészeli majd a telet. Ne próbáljunk meg spórolni például a fűtésen vagy a párásító árán, mert akkor nagy eséllyel az állatorvosnál kell majd otthagynunk nagyobb összegeket, ráadásul madarunk élete is veszélybe kerülhet.

 

Forrás: thesprucepets.com, animalbliss.com