Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Patkány? Szerethetőbb, mint hinnénk

2018. július 13.

Patkány? Szerethetőbb, mint hinnénk

A patkány szó hallatára a legtöbb embernek először egy cseppet sem kedves megjelenésű, túlméretezett egér jut az eszébe, amely betegségeket terjeszt és szétszórja a szemetet. A háziasított patkányok azonban lenyűgözőek tudnak lenni, egyáltalán nem olyanok, mint amit negatív tulajdonságokkal felruházott szabadon élő társaikról gondol az emberek többsége.

Kevesen tudják, hogy a patkányok nagyon tiszta állatok, és a hiedelemmel ellentétben, egyáltalán nem szeretnek piszkosak lenni. Ha például ketten vannak, rendszeresen tisztogatják egymást, és az élelmet is egy helyre gyűjtik össze. Az együtt tartott rágcsálókat nagyon ritkán kell csak fürdetni, az egyedül élő, elhízott, idős vagy beteg példányok igényelhetnek több ápolást.

Hihetetlennek tűnhet, de a patkányok okosak, sokkal intelligensebbek, mint sok más kedvencként tartott kisemlős, ezért könnyen taníthatók. Az intelligenciájuknak köszönhető, hogy gyakran használják őket pszichológiai vizsgálatokon, és segítenek megértetni az emberi viselkedést is. Ha kitartók vagyunk és van nálunk pár finom jutalomfalat, akkor különböző trükköket és feladatokat is megtaníthatunk rágcsálónknak.

Lenyűgöző, hogy mennyi mindenre képesek a patkányok. Például el tudják dobni és kapni a labdát, de még azt is megtanulhatják, hogyan kell a labdát egy karikába dobni, mintha kosaraznának. Sokan még a nevüket is felismerik és reagálnak rá, ha szólítjuk őket. A patkányok társas lények, amelyek erős szociális kapcsolatot tartanak fenn fajtársaikkal.

Egy patkány és gazdája között egy életen át tartó, erős kötelék is kialakulhat. Ezek a rágcsálók felismerik a tulajdonosukat és reagálnak a tekintetükre vagy a hangjukra. Nem is gondolnánk, de nagyon szociális lények, szívesen töltik idejüket az emberekkel, szeretnek például TV nézés közben a vállukon vagy az ölükben megpihenni. Előfordulhat, hogy még tisztogatni is megpróbálják gazdijukat, mintha egy rágcsálótársuk lenne. A patkányok kedvelik a meleget, szeretik, ha simogatják őket, és rendkívül bújós kisállatok.

Miután megtudjuk és megtapasztaljuk, hogy mennyire szerethető állat egy patkány, szomorú hírként hathat, hogy nagyon rövid ideig, mindössze két-három évig élnek. Már egy éves koruk után megjelenhetnek az első orvosi problémák. Szóval el kell fogadnunk, hogy kis barátunk nem lesz olyan sokáig mellettünk, mint egy kutya vagy egy macska. Azonban törekedhetünk arra, hogy rágcsálónknak a lehető leghosszabb, boldog élete legyen mellettünk. Ehhez elengedhetetlenek a rendszeres állatorvosi vizsgálatok, valamint a ketrec rendben tartása – a szennyezett részt naponta ajánlott cserélni, a teljes ketrecet pedig legalább hetente javasolt alaposan kitakarítani.

Fontos, hogy kifejezetten patkányok számára készült jó minőségű pellettel etessük háziállatunkat, és mellé adagoljunk egy kis főtt tojást, tésztát, husit, joghurtot, esetenként dióféléket és magvakat is.

Friss, tiszta, hideg ivóvíznek mindig a rendelkezésre kell állnia, legjobb, ha golyós önitatót használunk erre a célra.

AniOne kisemlős itató 250ml

Szükségük van gyakori testmozgásra is, így mindenképp helyezzünk be a ketrecbe egy megfelelő méretű mókuskereket.

AniOne mókuskerék fa 30cm

Legjobb, ha naponta engedjük állatkánkat számára biztonságos körülmények között a ketrecen kívül is sétálni, játszani.

Végezetül ki kell térnünk a konkrét betegségekre is. Sajnos a patkányoknál is előfordulhatnak olyan betegségek, amelyekkel más emlősöknél is találkozhatunk, mint például emlődaganat és más daganatos kórképek, légúti megbetegedések, gyomor és bélrendszeri megbetegedések és akár méhgyulladás is. Utóbbira megoldás lehet, ha a rágcsálót hat hónapos kora előtt ivartalaníttatjuk. Sokféle probléma patkányoknál is eredményesen kezelhető, ha idejében felfedezzük őket. Tehát, ha patkány kerül a családhoz, első utunk vezessen a rágcsálókra specializálódott állatorvoshoz, majd félévente térjünk vissza akkor is, ha nem tapasztalunk semmilyen negatív elváltozást.

Így hát, ha intelligens, interaktív, szórakoztató és könnyen oktatható kedvencet szeretnénk, akkor bátran vegyük fontolóra, hogy patkányt választunk kis társunknak. Bár nem maradnak velünk olyan sokáig, mint a kutyák és a cicák, a 2-3 év alatt is nagyon sok boldog pillanattal és élménnyel gazdagíthatnak minket, és persze mi is őket.

 

Forrás: vetstreet.com